Ada pegawai lain dapat ugutan, kata CEO Selangor FC

Shopee Sale

Arena bola sepak di Malaysia baru-baru ini dicemari keganasan susulan serangan dan ancaman terhadap pemain dan pegawai sejak sebulan lalu.

Penyerang Selangor FC, Faisal Halim menjadi mangsa serangan asid, dan kini Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Johan Kamal Hamidon berkata dia dan pegawai Selangor FC yang lain telah menerima "peringatan" yang tidak menyenangkan daripada sumber yang tidak diketahui yang memberi amaran bahawa mereka mungkin menjadi sasaran seterusnya.

Bercakap kepada Malaysiakini, Johan mengesahkan dia telah memfailkan laporan polis mengenai ugutan itu bagi memastikan keselamatannya selepas diberi amaran oleh sumber yang boleh dipercayai supaya berhati-hati dengan persekitarannya.

"Ada satu atau dua pegawai yang berisiko dapat peringatan atau diminta berhati-hati kerana dia mungkin menjadi sasaran seterusnya, perkara semacam itu.

"Jadi saya rasa laporan yang perlu telah dibuat oleh pegawai-pegawai itu kepada polis hanya sebagai perlindungan, untuk berhati-hati," katanya kepada Malaysiakini di padang latihan rasmi Selangor Isnin lalu.

Hanya beberapa hari sebelum serangan asid terhadap Faisal di Selangor, negara dikejutkan selepas seorang lagi pemain bola sepak negara Akhyar Rashid menjadi mangsa serangan dan samun ketika menghampiri keretanya di pangsapurinya di Terengganu, menyebabkan pemain itu mengalami kecederaan.

Ketika ditanya sama ada Selangor telah mengambil langkah keselamatan tambahan apabila mendengar tentang serangan terhadap Akhyar, Johan berkata dia tidak terlalu memikirkannya kerana menganggap ia adalah serangan terpencil, bukannya komplot untuk merosakkan kerjaya beberapa pemain bola sepak negara.

Johan berkata, dia bersimpati dengan kejadian yang menimpa Akhyar dan tidak menyangka salah seorang pemainnya akan menjadi sasaran serangan sebegitu seterusnya yang akan memberi kesan lebih besar terhadap pemain kesayangan Selangor itu.

"Jadi, ya, kami tidak melihat bahaya kepada pemain kami. Tetapi apabila Faisal Halim diserang asid, itu jelas magnitud yang sangat berbeza, sama sekali berbeza dengan Akhyar Rashid.

"Dia menjadi sasaran dan dia diserang dengan asid. Dan ia pastinya satu tindakan yang berpotensi membunuhnya atau mencederakannya dengan cara yang sangat serius. Ia bukan rompakan, atau apa-apa perkara lain, kan? Jadi ia hanya berpotensi membuatnya terluka dan mengambil nyawanya. Jadi di situlah keadaan menjadi sangat serius.

"Selepas itu, saya rasa kelabterus meningkatkan keselamatan kami dan kami sentiasa berjaga-jaga dengan keadaan itu kerana ini belum pernah berlaku di Malaysia," tambahnya.

Pada 8 Mei lalu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Mohd Shuhaily Mohd Zain menafikan dakwaan bahawa siri serangan terhadap pemain bola sepak negara adalah "konspirasi besar" melibatkan ahli politik, polis, dan ketua kumpulan kongsi gelap.

Sebuah akaun media sosial di Instagram, menggunakan nama @muhammadimransuresh, mendakwa bahawa dia memiliki semua bukti yang disifatkannya "konspirasi besar" yang kemudiannya telah dinafikan oleh Shuhaily, yang mengatakan bahawa ia adalah akaun palsu.

Mengulas mengenai perkara ini, Johan berkata dia hanya boleh melaksanakan langkah mengikut kapasitinya sebagai pentadbir bola sepak dan percaya pihak berkuasa sedang melakukan yang terbaik untuk menyiasat siri serangan serta menganggap adalah tidak adil baginya untuk mendahului siasatan polis.

MENARIK:  Laporan: Bangunan jutaan ringgit di London terkait Daim tak jadi dijual

Dia seterusnya memberitahu Malaysiakini bahawa kelab itu telah mengambil langkah keselamatan tambahan termasuk mengupah kakitangan keselamatan persendirian bagi mereka yang terdedah kepada percubaan serangan lain dan juga telah menempatkan sekumpulan pemain yang belum berkahwin di sebuah hotel.

"Dan kemudian saya fikir beberapa pemain yang tinggal sendiri, kami meletakkan mereka di hotel di mana mereka semua di sana, yang bujang. Yang bersama keluarga, mereka bersama keluarga, tetapi yang bujang, maka kita letak mereka di satu kawasan juga, supaya mereka dapat melindungi satu sama lain.

“Tetapi selain itu, kita hanya menunggu polis kembali dengan laporan mengenai penemuan dalam kes-kes ini supaya kita juga boleh membuat tindakan balas yang lebih baik, lebih terarah, lebih spesifik untuk pemain dan kakitangan.

“Tetapi buat masa ini, kami melakukan yang terbaik mengikut kemampuan serta sumber kami,” katanya.

Sebelum ini, Bernama melaporkan pemain bola sepak kelahiran Pulau Pinang itu dipindahkan ke wad biasa hari ini selepas menghabiskan kira-kira sembilan hari di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Perkembangan ini dikongsi ahli Lembaga Pengarah Selangor FC Shahril Mokhtar yang menegaskan Mohamad Faisal atau lebih dikenali sebagai Faisal Halim akan kekal di bawah pemantauan rapi untuk rawatan susulan dan masih tidak dibenarkan pelawat.

Shahril menyatakan bahawa walaupun Faisal, yang turut mesra dipanggil 'Mickey' mencapai perkembangan positif dalam pemulihannya, dia masih memerlukan rawatan rapi dan pemerhatian daripada pasukan perubatan untuk memastikan lukanya sembuh dengan baik selepas serangan asid yang mengerikan itu.

Johan turut menyatakan harapan semoga kejadian itu menjadi pengajaran kepada semua pengamal sukan dan menyeru keperluan untuk memupuk persekitaran yang selamat dan sihat bagi setiap pemegang kepentingan dalam memastikan pembangunan bola sepak tidak terjejas oleh tragedi seperti itu. .

"Mari kita menolak keganasan daripada bola sepak. Bola sepak adalah untuk semua dan kita mahu memastikan semua orang dalam bola sepak berasa selamat dan juga merasakan bahawa mereka boleh bermain bola sepak dengan bebas. Tanpa takut apa-apa," kata Johan.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular