Aduan gaji tak dibayar, isu WFH banjiri aplikasi kementerian

Shopee Sale

Gaji tidak dibayar dan pertikaian mengenai kerja dari rumah (WFH) adalah aduan paling kerap didaftarkan oleh aplikasi Working for Workers (WFW) Kementerian Sumber Manusia, kata menterinya Steven Sim.

Dalam jawapan bertulis kepada salah seorang pendahulunya, M Saravanan (BN-Tapah), Sim mendedahkan bahawa daripada 34,156 aduan yang didaftarkan dengan aplikasi itu setakat 25 Feb tahun ini, kira-kira 6,393 kes membabitkan pekerja melaporkan bahawa mereka tidak menerima gaji mereka.

“Sehingga 24 Feb tahun ini, sebanyak 34,156 aduan telah diterima oleh aplikasi itu sejak ia dilancarkan pada Mei 2021.

"Tindakan telah diambil terhadap 33,093 aduan manakala 687 kes masih dalam pemeriksaan. Kami juga dalam proses mengesahkan 280 aduan," katanya dalam jawapan bertulis parlimen.

Selain gaji tidak dibayar, isu lazim lain termasuk 3,095 aduan daripada pekerja yang tidak dibenarkan bekerja dari rumah, 2,895 yang menuntut pemotongan gaji yang bertentangan dengan undang-undang dan 2,768 kes dakwaan pemberhentian secara tidak sah.

Aplikasi itu turut mencatatkan 2,424 aduan terhadap majikan yang gagal mematuhi gaji minimum, 2,298 kes mendakwa kekurangan faedah lebih masa dan pemberhentian kerja dan 1,577 aduan mengenai kekurangan kontrak pekerjaan.

MENARIK:  Kerajaan pantau, elak ajaran Ayah Pin hidup kembali

Sim yang memegang jawatan itu susulan rombakan kabinet pada Disember berkata, aplikasi itu masih aktif dan digunakan untuk membolehkan pekerja membuat aduan dan membangkitkan isu buruh.

Aplikasi itu membolehkan lebih 15 juta pekerja, termasuk pekerja asing, mengemukakan aduan tanpa nama berkaitan isu buruh.

Pengadu boleh menjangkakan maklum balas dalam masa tiga hingga tujuh hari.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular