Ahli kriminologi: Malaysia perlu menuju ke arah pemansuhan hukuman mati

Shopee Sale

Ahli kriminologi Haezreena Begum berkata, sudah tiba masanya Malaysia mengorak langkah menuju pemansuhan hukuman mati memandangkan moratorium hukuman itu telah dilaksanakan sejak 2018.

"Ini adalah tempoh yang lama di mana kita menuju ke arah pemansuhan.

"Ada ramai banduan yang dijatuhkan hukuman mati dan moratorium hukuman mati telah lama wujud. Saya rasa perlu ada keputusan yang lebih cepat dibuat. Perubahan dalam undang-undang itu sendiri.

"Saya tiada masalah mengenai kadar semakan kes hukuman mati, tetapi undang-undang itu sendiri tidak benar-benar diubah dan masih ada hukuman mati dijatuhkan," kata Haezreena yang merupakan timbalan dekan di Fakulti Undang-undang, Universiti Malaya.

Amnesty International melaporkan 38 hukuman mati dijatuhkan dari Januari hingga Disember tahun lalu, meningkat mendadak daripada 16 kes pada 2022.

Kira-kira 20 daripada hukuman itu dijatuhkan selepas Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 berkuat kuasa pada 4 Julai tahun lalu dengan beberapa undang-undang dipinda untuk menghapuskan hukuman mati mandatori, serta membenarkan hakim memilih antara hukuman mati atau penjara 30 hingga 40 tahun bagi kesalahan besar.

Bagaimanapun, ketika hukuman mati kini dikekalkan bagi 27 kesalahan di Malaysia, kerajaan mengenakan moratorium ke atas semua hukuman mati pada Oktober 2018, manakala hukuman mati terakhir dijalankan pada 24 Mei 2017.

"Tindakan terhadap hukuman mati tidak harus berhenti di situ. Kita harus mengambil langkah seterusnya iaitu pemansuhan semua hukuman mati mandatori seterusnya, dan akhirnya pemansuhan sepenuhnya," kata Haezreena.

‘Didik hakim’

Memetik angka Amnesty iaitu sebanyak 906 orang setakat September 2023, dia berkata adalah tidak munasabah dan tidak berperikemanusiaan apabila begitu ramai individu menunggu hukuman mati sedangkan moratorium telah dilaksanakan.

"Untuk 38 hukuman mati yang masih dilaksanakan, pada saya ia masih membimbangkan. Mungkin hakim sendiri perlu dididik atau dilatih semula kerana pada pemikiran badan kehakiman kita telah menjalankan hukuman mati sejak sekian lama dan kesalahan tertentu layak menerima hukuman mati.

“Ada kecenderungan untuk berpegang kepada amalan lama selagi masih sah untuk berbuat demikian.

MENARIK:  Exco Pemuda Umno: Hujah guru Pasti adalah sukarelawan bahaya

“Kita perlu membina kapasiti dan latihan mengenai semua ini, dan kita juga harus ingat bahawa tidak semua hakim pro-pemansuhan, jadi kita perlu melihat perkara ini secara holistik,” kata Haezreena.

Dia berkata Malaysia sebagai sebuah negara perlu mengambil langkah proaktif ke arah yang progresif dan bukannya mengelak dalam isu ini.

"Kita perlu membuat keputusan. Kita perlu mempercepatkan perkara ini.

"Kita tidak boleh mengekalkan moratorium hanya kerana ada tentangan. Kita telah mengambil langkah menuju pemansuhan. Kita perlu buat keputusan untuk mengambil langkah seterusnya dengan berani," katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular