Anwar jumpa pemimpin Hamas di Qatar

Shopee Sale

Perdana Menteri Anwar Ibrahim bertemu delegasi Hamas, yang diketuai oleh pemimpin politiknya Ismail Haniyeh di luar lawatan rasmi tiga hari bekas perdana menteri itu ke Qatar.

Perdana menteri berkata semasa mesyuarat itu, dia telah diberikan taklimat terkini mengenai situasi terkini di Palestin.

"Selain menzahirkan ucapan takziah atas pemergian ahli keluarga Ismail yang terkorban dalam pengeboman kejam rejim Zionis, saya menerima taklimat terkini situasi getir di Gaza dan Rafah yang semakin menggusarkan.

"Sejak konflik meletus lapan bulan yang lalu, ratusan ribu rakyat Palestin telah terkorban dan cedera dengan separuh dari bumi Gaza dilanda kemusnahan kekal, kerana kekejaman rejim Zionis,” tulis Anwar di Facebook rasminya pagi ini.

Anwar memulakan lawatan rasminya pada Ahad, atas jemputan Amir Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani serta menghadiri Forum Ekonomi Qatar 2024.

Bulan lalu, tiga anak lelaki Ismail, dan empat cucunya, terbunuh dalam serangan udara Israel di Gaza.

Mengulas lanjut, Anwar berkata bahawa Malaysia akan kekal komited di persada antarabangsa, menyeru agar serangan dihentikan terhadap Palestin, dan menyediakan bantuan kemanusiaan, perubatan dan pendidikan kepada mangsa peranang.

MENARIK:  Empat pemilik akaun FB dipanggil MCMC isu dakwa tak anjur Tilawah al-Quran

“Malaysia hargai kesediaan Hamas membebaskan tahanan khususnya kanak-kanak dan wanita serta menerima pelan damai dunia Arab, OIC (Pertubuhan Kerjasama Islam), dan masyarakat antarabangsa.

"Dalam masa sama, Malaysia mendesak Israel menghentikan pembantaian ke atas rakyat Palestin, membebaskan semua tahanan rakyat Palestin dan bersetuju dengan pelan perdamaian," katanya.


News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular