AS pantau pemindahan minyak dari kapal ke kapal di perairan Malaysia

Shopee Sale

Setiausaha Perbendaharaan AS untuk Keganasan dan Perisikan Kewangan Brian Nelson mendedahkan bahawa pasukan keselamatan negara itu memantau pemindahan minyak dari kapal ke kapal (STS) di perairan Malaysia.

Bercakap kepada pengamal media Malaysia, dia tidak memberi perincian tetapi mengetengahkan sebab lawatannya ke rantau ini dari 6-9 Mei

“Saya hanya akan mengatakan bahawa kita telah melihat dan kita telah mewar-warkan semacam panduan kepada sektor marin (Malaysia) tentang jenis perkhidmatan yang mereka ceburi.

“Ini adalah pemindahan dari kapal ke kapal, terutamanya apabila ia berlaku pada waktu malam, yang kita lihat dari semasa ke semasa.

"Ia direka untuk mengaburkan asal usul komoditi, dalam kes ini, minyak Iran," kata Nelson.

Dia berkata bahawa salah satu perkara yang dia benar-benar ingin ketengahkan ialah keperluan untuk mengetengahkan panduan itu kepada pengendali utama yang akan menyediakan perkhidmatan sedemikian untuk menyokong pemindahan dari kapal ke kapal ini.

“Jadi itu seperti pentadbir pelabuhan, syarikat kapal tunda dan kemudian semua infrastruktur yang agak mahal yang diperlukan untuk melakukan perkara ini.

“Dan penanda biasa yang kita lihat adalah seperti apabila mereka mematikan perananti lokasi mereka dan apabila mereka cuba mengaburkan nama kapal.

“Atau mereka memalsukan dokumen kritikal mengenai komoditi yang dikeluarkan.

“Jadi kami sedang memaklumkan industri tentang amalan ini.

MENARIK:  Kes pecah rumah Kieda Crepe: Empat individu direman 6 hari

“Kami pastinya akan memasuki bidang kuasa di mana kami bimbang dan jika Iran terlibat dalam pemindahan dari kapal ke kapal, kami ingin memastikan bahawa kami melakukan segala yang kami mampu untuk memberi amaran kepada kedua-dua ancaman tetapi juga kepada jenis langkah pengurangan kritikal yang boleh dan harus diambil oleh setiap pemain industri untuk mengelakkan jenis amalan tersebut daripada berterusan," katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular