Bekas MP sokong jawatankuasa khas parlimen teliti calon pengerusi SPR

Shopee Sale

Seorang bekas ahli parlimen menyuarakan gesaan agar nama pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seterusnya diserahkan kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Hak Asasi Manusia, Pilihan Raya dan Pembaharuan Institusi sebelum diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk dipertimbangkan.

Ong Kian Ming berkata ini kerana kedudukan pengerusi SPR akan memberi kesan kepada reformasi institusi dan pilihan raya untuk beberapa dekad akan datang.

“Individu ini perlu mengawasi persempadanan semula kawasan pilihan raya mengikut Perkara 113 (2) dan Jadual 13 Perlembagaan Persekutuan di mana bilangan kerusi Parlimen dan DUN perlu ditambah.

“Ini adalah untuk mengurangkan ketidakseimbangan kasar yang mengakibatkan bilangan kerusi tidak bertambah dalam dua persempadanan semula terakhir, berikutan pakatan pemerintah tidak mempunyai majoriti dua pertiga di Parlimen.

“Persempadanan semula ini akan membentuk politik pilihan raya di Malaysia untuk dekad akan datang atau lebih lagi kerana ia akan mempengaruhi keseimbangan kuasa dalam dan antara negeri-negeri yang berbeza di Malaysia.

"Pengerusi SPR yang baru juga akan bertanggungjawab untuk melaksanakan lebih banyak proses dan dasar yang sepatutnya menjadi medan pilihan raya, tanpa mengira siapa kerajaan hari ini," kata bekas Ahli Parlimen DAP Bangi itu dalam satu kenyataan hari ini.

Jawatan pengerusi SPR kosong pada 9 Mei apabila Abdul Ghani Salleh bersara apabila mencapai umur 66 tahun.

Melangkah ke hadapan, Ong berkata pengerusi SPR yang akan datang harus diberikan kebebasan, mahir dalam undang-undang pilihan raya dan persempadanan semula kawasan pilihan raya, serta mendapat keyakinan awam seperti dalam Perkara 114 (2) Perlembagaan Persekutuan .

Kata Ong, yang juga bekas timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri, beberapa calon yang sesuai ialah timbalan pengerusi SPR ketika ini Azmi Sharom, ahli SPR semasa Mohd Faisal Hazis, bekas pemimpin Bersih Amiga Sreenevasan, dan ahli akademik Wong Chin Huat,

MENARIK:  Lebih separuh kanak-kanak kurang zat - Unicef

Dia menegaskan bahawa nama yang sesuai perlu dicadangkan kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen mengenai Hak Asasi Manusia, Pilihan Raya dan Pembaharuan Institusi, yang akan meneliti calon dan mencadangkan sama ada satu atau beberapa nama terhad kepada Agong untuk pertimbangan.

“Ini selaras dengan komitmen sekian lama Pakatan Harapan untuk memperkukuh institusi Parlimen.

"Jika Parlimen dipintas dan syor itu datang semata-mata atas budi bicara perdana menteri, kerajaan Madani terlepas peluang untuk mempamerkan kelayakan reformisnya," kata Ong.

Minggu lalu, badan pemantau pilihan raya Bersih menuduh PH dan BN mungkir janji dua kali sejak pilihan raya umum kerana melantik dua anggota utama SPR, Sapdin Ibrahim dan Lee Bee Phang, tanpa proses terbuka dan telus.

Kebimbangan yang sama dibangkitkan oleh Tindak Malaysia, yang menggesa pindaan perlembagaan berhubung pelantikan pengerusi dan pesuruhjaya SPR untuk menimbulkan keyakinan orang ramai.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular