Bom mortar ditemukan dalam rumah sewa

Shopee Sale

Sebutir bom mortar berukuran 60 milimeter Practice Inert ditemukan di dalam rumah sewa tidak berpenghuni di Taman Bukit Tembakau, Merlimau di Melaka Sabtu lepas.

Ketua Polis Daerah Jasin DSP Ahmad Jamil Radzi berkata bom digunakan untuk latihan dan disahkan tidak mengandungi bahan letupan itu ditemukan seorang lelaki berusia 30 tahun yang merupakan jiran kepada pemilik rumah berkenaan.

Beliau berkata lelaki itu telah diminta oleh pemilik rumah iaitu wanita berusia 65 tahun untuk membantu membersihkan barangan peribadi milik bekas penyewa premis itu yang ditingggalkan hampir tujuh bulan lepas.

"Semasa mengemas, lelaki itu menemukan objek menyerupai bom mortar dan menghantar gambar kepada pemilik premis dan pemilik premis kemudian membuat laporan polis pada 7.58 malam hari sama.

"Bertindak atas laporan itu, anggota cawangan Unit Pemusnah Bom (UPB) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka bergegas ke rumah berkenaan pada 8.45 malam dan mengesahkan penemuan bom mortar terbabit," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata bom berkenaan kemudian diambil oleh pihak UPB dan dibawa ke IPK Melaka untuk tindakan pelupusan.

Menurut Ahmad Jamil sebelum ini rumah teres setingkat itu disewakan kepada seorang lelaki yang bekerja di negeri itu sejak 2022 sebelum meninggalkan rumah berkenaan pada Januari lepas dan premis itu tidak disewakan kepada individu lain hampir tujuh bulan.

MENARIK:  Adun DAP: Kami tak akan panggil Akmal 'bodoh' tapi bahas dengan prestasi

Pemilik rumah terbabit, katanya tidak berhubung dengan penyewa berkenaan sehingga kini dan polis sedang mengesan lelaki itu untuk membantu siasatan.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular