Bomba jalan kaki 1km padam kebakaran di Menggatal

Shopee Sale

Pasukan bomba daripada Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu serta BBP Lintas terpaksa berjalan kaki sejauh satu kilometer sebelum dapat memulakan operasi memadam kebakaran di Kampung Saga, Menggatal, di Kota Kinabalu hari ini.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sabah Hamsa Isnurdini berkata dalam kejadian pada 11 pagi tadi, pasukan bomba yang menuju ke tempat kejadian mendapati tiada laluan untuk jentera bomba masuk ke lokasi tersebut.

Beliau berkata ini menyebabkan pasukan bomba yang terdiri 12 anggota daripada BBP Kota Kinabalu dan lapan anggota daripada BPP Lintas terpaksa berjalan kaki membawa peralatan diperlukan.

Menurutnya empat rumah atas air musnah dalam kebakaran itu, manakala dua rumah terbakar 10 peratus dan tiga lagi rumah berjaya diselamatkan menggunakan air paip terbuka di kawasan berhampiran.

“Seorang lelaki bernama Dadin berusia 40-an yang melecur di bahagian muka dalam kebakaran itu dihantar ke hospital, manakala seorang lagi lelaki juga berusia 40-an yang cedera di bahagian tangan dirawat di lokasi kejadian,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

MENARIK:  Serangan Iran beri isyarat Tehran mampu bertindak sendiri - Geostrategis

Hamsa berkata api berjaya dikawal pada 11.15 pagi dan operasi ditamatkan pada 12.06 tengah hari.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular