‘Dia acu pistol pada saya’ – mangsa pemerdagangan

Shopee Sale

Rakan dalam talian Max Thian, yang dikenalinya selama lebih setahun, mengajaknya datang melawat Bangkok, Thailand pada bulan Ogos untuk melancong dan melepak.

Tetapi apabila dia tiba dan memasuki teksi yang diberitahu telah disediakan untuknya, seorang lelaki mengacukan pistol ke arahnya.

"Selepas dia keluar pistol itu, saya tidak dapat berbuat apa-apa," kata Thian kepada pemberita pada sidang media di parlimen.

Dikelilingi tiga lelaki, dia terpaksa mematuhi arahan untuk masuk ke dalam sampan di sungai, yang digunakan untuk membawanya pergi ke Myanmar.

Dia tinggal di sana selama tiga bulan dan dipaksa bekerja sebagai 'scammer' sehingga dia diselamatkan dan kembali ke Malaysia.

“Dalam satu hari, kami akan bekerja selama 16 atau 17 jam. Tetapi kerana peranang di sana, pejabat dibuka dan membenarkan semua orang kehabisan.

“Kemudian kami menghubungi Pertubuhan Kemanusiaan Antarabangsa Malaysia (MHO) dan ia menyediakan semua dokumen untuk kami balik sini,” katanya.

Dalam kerjanya sebagai penipu, dia diberitahu untuk menyasarkan "pelanggan" di TikTok atau di mana-mana sahaja.

‘Makan wang mangsa’

Langkah pertama ialah mewujudkan kepercayaan dengan berkawan dengan mangsa yang dimaksudkan atau memikat mereka ke dalam hubungan percintaan.

"Sudah dapat kepercayaan itu, lepas you bagi dia invest, you akan bagi dia banyak dokumen tengok itu pelaburan yang ada untung," katanya.

Mangsa akan diminta untuk melabur jumlah yang lebih kecil seperti RM1,000 hingga 2,000 dan kemudian diberi 'keuntungan'.

"Lepas itu makan mereka punya wang lah," katanya.

Mereka yang enggan melakukan kerja itu akan dipukul atau dihalang daripada tidur sehingga tiga hari, tambahnya.Apabila ditanya sama ada dia pernah dipukul, Thian menjawab dia tidak pernah kena pukul.

"Kalau dia panggil saya buat apa, saya buat," katanya.

Terdapat banyak cara untuk rakyat Malaysia akan diperdagangkan ke "segitiga emas" Laos, Thailand dan Myanmar, katanya.

“Tetapi apa yang penting ialah apabila anda sampai ke Thailand, maka tiada apa yang boleh anda lakukan (untuk mengelakkan diri anda daripada diperdagangkan),” jelasnya.

Menurut Thian, ketika dia di sana terdapat juga warganegara lain, seperti dari China bersama lapan rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, menurut Thian berkata tidak semua rakyat Malaysia berjaya diselamatkan dan dua orang telah hilang.

MENARIK:  'Kunjungan pegawai sekatan AS hantar isyarat pada kerajaan Anwar'

Penipu sukarela

Ahli Parlimen Petaling Jaya Lee Chean Chung, yang menganjurkan sidang media itu, berkata dia mempunyai dua cadangan untuk menghalang rakyat Malaysia daripada menjadi mangsa pemerdagangan.

Pertama, kempen kesedaran harus dijalankan di lapangan terbang untuk menggalakkan mangsa berfikir dua kali tentang perjalanan mereka.

Kedua, Kementerian Dalam Negeri perlu memperkenalkan tempoh bertenang selama dua tahun untuk menghalang mangsa yang telah diselamatkan daripada pergi ke negara-negara "segitiga emas", kata Lee.

Ini bagi mengelakkan mereka menjadi mangsa sekali lagi, katanya.

"Terdapat banyak kes, termasuk yang didedahkan oleh Polis Diraja Malaysia, yang berulang," katanya.

Bagaimanapun, Lee tidak mempunyai statistik kerana mereka tidak pernah diumumkan.

“Tetapi kita tidak mahu kemudahan kerajaan diambil kesempatan.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Lee Chean Chung.

“Ada yang telah diselamatkan dan kemudian kembali selepas tiga bulan. Kemudian mereka perlu diselamatkan semula.

"Berapa kali anda mahu diselamatkan?" dia menambah.

"Terdapat banyak kes, termasuk PDRM juga dedahkan bahawa ada kes yang berulang.

"Namun kita tidak mahu kemudahan kerajaan diambil kesempatan. Ada yang diselamatkan balik lagi, (lepas) tiga bulan pergi lagi.

"Lepas itu nak selamatkan lagi. Nak selamatkan berapa kali," soalnya.

Pegawai perhubungan awam MHO Daniel Khoo, yang turut hadir pada sidang media itu, mendedahkan kira-kira 80 peratus rakyat Malaysia yang diperdagangkan telah secara sukarela keluar negara untuk bekerja bersama sindiket.

[Baca berita asal]

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular