Ditipu tawaran buat ulasan hotel, suri rumah rugi lebih RM15,000

Shopee Sale

Seorang suri rumah di Seremban, Negeri Sembilan kerugian RM15,850 selepas terpedaya dengan iklan tawaran kerja mengulas hotel daripada sebuah syarikat yang menjanjikan komisen tinggi.

Ketua Polis Daerah Jempol Supt Hoo Chang Hook berkata mangsa yang berusia 33 tahun itu mendakwa menerima iklan berkenaan daripada ibu saudaranya sebelum berurusan dengan seorang individu melalui aplikasi WhatsApp pada 14 Mei lepas.

“Mangsa kemudian diterangkan mengenai tugasan atau review hotel oleh sebuah syarikat dan pembayaran dalam aplikasi diberikan, dengan pulangan komisen antara enam hingga 10 peratus berdasarkan jumlah wang dibayar semula kepada akaun mangsa.

“Pada awalnya, dia membuat 14 kali transaksi dan menerima pulangan wang dalam akaun banknya namun untuk tugasan ke-15, aplikasi tersebut bermasalah dan mangsa diminta membuat bayaran lain sebelum komisen diberikan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hoo berkata wanita itu kemudian membuat empat kali transaksi tetapi tidak menerima komisen yang dijanjikan selain masih perlu membuat pembayaran lain.

MENARIK:  Buka sementara UiTM untuk doktor bukan bumiputera, kata Ibrahim

Katanya lagi, setelah menyedari dia ditipu, mangsa membuat laporan polis semalam dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

-Bernama

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular