Ejen insurans rugi lebih RM40,000 ditipu scammer

Shopee Sale

Seorang ejen insurans terpaksa berputih mata setelah menjadi mangsa penipuan pembelian kereta dalam talian berjumlah RM41,964 pada 25 April lepas.

Ketua Polis Daerah Jempol Supt Hoo Chang Hook berkata lelaki berusia 42 tahun itu melaporkan pada hari kejadian kira-kira 12.30 tengah hari, dia berurusan menerusi Whatsapp dengan seorang individu daripada sebuah syarikat untuk pembelian kereta diiklankan di Facebook. 

"Pengadu bersetuju membeli kereta jenis Toyota Estima dengan harga RM 62,500, kemudian pada 2 hingga 8 Mei pengadu membuat 16 transaksi bayaran sebanyak RM41,964.62 ke lapan akaun berlainan secara dalam talian

“Pengadu membuat laporan polis semalam kerana pengadu berasa ditipu dan bimbang keselamatan  keluarga sekiranya berlaku perkara tidak diingini," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Hoo berkata pengadu yang berasal dari Bahau itu turut diminta membuat pembayaran peguam sebanyak RM6,000 pada 9 Mei namun enggan bertindak demikian sehingga menerima ugutan daripada individu bernama Mr Lim.

Pengadu juga menerima ugutan daripada seorang lelaki melalui Whatsapp yang memberitahu akan mengancam keselamatan keluarga serta tularkan maklumat pengadu dan isteri dalam Facebook.

MENARIK:  Adam jawab Pemuda PAS: Ada orang sasau lepas hilang kuasa

Kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular