Fahmi jumpa RSF, undang hadiri Hawana 2024

Shopee Sale

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil mengadakan pertemuan dengan Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) Isnin lalu, berhubung laporan Indeks Kebebasan Media Dunia 2024.

Katanya, RSF menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan kerajaan bagi meningkatkan kebebasan akhbar di negara ini.

Dia turut menyampaikan jemputan kepada badan pemantau kebebasan akhbar itu untuk bersama menghadiri sambutan Hari Wartawan Nasional (Hawana) 2024 pada akhir bulan ini.

“Dalam mesyuarat yang diadakan secara dalam talian, kami membincangkan kenyataan dan laporan yang dibuat oleh RSF.

“RSF sebenarnya menyatakan gembira menerima penglibatan dengan kementerian dan bersedia untuk terus bekerjasama dengan kerajaan untuk melihat apa yang boleh kita lakukan untuk meningkatkan kebebasan akhbar di negara ini.

“Mereka telah menjelaskan bahawa sebenarnya indeks kebebasan media yang mereka laporkan adalah berdasarkan maklum balas responden, yang telah mengisi sejumlah dokumen atau survei dan tidak semestinya berdasarkan kepada usaha mereka sendiri di lapangan,” katanya pada sidang media pasca mesyuarat Kabinet di Putrajaya, hari ini.

Laporan Indeks Kebebasan Media Dunia 2024 yang disiarkan RSF pada 3 Mei lalu, menunjukkan kedudukan Malaysia dalam indeks berkenaan, jatuh 34 anak tangga ke kedudukan 107 berbanding 73 pada tahun lalu, dengan memperoleh skor 52.07 mata.

MENARIK:  Kes warga Israel: Polis akan ambil tindakan terhadap beberapa individu - menteri

Buat pertama kali dalam tempoh tiga tahun, Malaysia tidak mendahului dalam ranking negara Asean dengan Thailand mencapai tempat ke-87.

Fahmi sebelum ini mempertahankan ranking itu dengan berkata ia masih dianggap baik jika dibandingkan dengan ranking yang dicapai ketika kerajaan terdahulu.

Ahli Parlimen Perikatan Nasional Wan Saiful Wan Jan menyalahkan Fahmi untuk ranking itu, dengan mendakwa bahawa kedudukan Malaysia lebih buruk daripada Israel, yang berada di tempat ke-101.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular