Guan Eng fail saman fitnah terhadap Zuraida

Shopee Sale

Lim Guan Eng merujuk kepada mahkamah sivil untuk memaksa Zuraida Kamaruddin membayar ganti rugi atas dakwaan fitnah yang dikaitkan dengan peruntukan yang dikatakan ditolak untuk membina rumah di lima ladang di Kuala Kubu Bharu.

Lim, yang merupakan bekas menteri kewangan, memfailkan saman fitnah itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, menyasarkan bekas menteri perumahan dan kerajaan tempatan itu sebagai salah seorang daripada tiga defendan.

Dua lagi defendan ialah editor portal berita dalam talian Malaysianow dan pemiliknya, Mnow Media Sdn Bhd.

Menurut pernyataan tuntutan yang disediakan kepada media, Lim mendakwa Zuraida mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah pada 10 Mei lalu yang merujuk terus kepada plaintif berhubung projek perumahan bekas pekerja ladang di Bestari Jaya.

Dakwaan itu tertumpu kepada apa yang didakwa berlaku semasa Lim menerajui Kementerian Kewangan antara 2018 dan 2020.

Ahli Parlimen Bagai itu mendakwa kenyataan itu dilapor Malaysianow, melalui artikel bertaju “Zuraida dakwa Guan Eng tolak dua kali permohonan KPKT bina rumah pekerja ladang Bestari Jaya”, yang disiarkan pada tarikh sama.

Lim mendakwa kenyataan Zuraida adalah palsu dan bekas setiausaha politiknya di Kementerian Kewangan, Tony Pua telah segera membalas melalui hantaran Facebook untuk menafikan dakwaan itu.

Plaintif mendakwa bahawa peguam caranya dari SN Nair & Partners mengeluarkan surat tuntutan kepada defendan pada 13 Mei menuntutnya memohon maaf, menarik balik dakwaan itu dan membayar pampasan.

Bagaimanapun, Lim mendakwa peguam Zuraida dari firma guaman Zharif Nizamuddin pada 15 Mei menjawab surat guamannya dengan penafian.

Plaintif juga mendakwa bahawa dua defendan lain tidak menjawab surat tuntutannya untuk menarik balik artikel dalam talian, memohon maaf, dan membayar ganti rugi kepadanya.

MENARIK:  Kontrak Azam Baki sebagai KP SPRM sambung setahun lagi

Dalam maklum balasnya kepada surat tuntutan Lim, Zuraida menegaskan kebenaran dakwaan itu, menegaskan dia bersedia untuk memanggil penjawat awam kanan untuk mengesahkan dakwaan itu.

Lim meminta pelbagai pelepasan, termasuk ganti rugi am, pampasan, teruk dan teladan yang tidak dinyatakan.

Plaintif juga memohon injunksi untuk menghalang ketiga-tiga defendan daripada terus menyebar dan menerbitkan kenyataan yang didakwa berunsur fitnah itu.

Menurut peguam Lim Sankara Nair, tindakan fitnah itu difailkan tengah hari ini, dan pasukan peguam plaintif sedang menunggu pengekstrakan salinan termeterai dari mahkamah untuk menyampaikan kertas kausa terhadap Zuraida.

Malaysiakini telah menghubungi pasukan peguam Zuraida untuk mendapatkan maklum balas.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular