Gugur GEG: Kumpulan pengguna gesa RCI siasat pengaruh pelobi industri

Shopee Sale

Persatuan pengguna hari ini menggesa kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk menyiasat pengaruh pelobi industri tembakau dan vape dalam menghapuskan peruntukan generasi penamat (GEG) daripada undang-undang kawalan produk merokok.

Ini selepas Timbalan Menteri Kesihatan Lukanisman Awang Sauni mendedahkan kepada Dewan Rakyat minggu lalu bahawa wakil industri telah bertemu secara langsung dengan ahli parlimen sebelum perbahasan rang undang-undang, mempengaruhi pandangan mereka terhadap GEG yang bertujuan mewujudkan generasi masa depan yang bebas rokok.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dalam satu kenyataan berkata RCI diperlukan untuk mendedahkan sejauh mana "penyusupan dan pengaruh" pelobi terhadap ahli parlimen.

“Pelobi ini umpama peniaga dadah melobi ahli parlimen untuk menghalalkan sesuatu yang akhirnya merosakkan belia dan negara.

"Malangnya, terdapat beberapa penggubal dasar yang terlibat dalam skim besar ini, mengugurkan GEG untuk melaksanakan agenda pelobi yang mahu terus membuat rakyat Malaysia ketagih untuk beberapa generasi akan datang supaya mereka mendapat keuntungan.

“Mengambil kita perkembangan semasa, kami mengulangi gesaan agar kerajaan menubuhkan RCI berhubung perkara yang mempunyai kepentingan negara ini.

"Kami ingin tahu sejauh mana 'penyusupan' dan 'pengaruh' pelobi ke atas ahli parlimen. Kami juga ingin tahu siapa di sebalik sabotaj GEG," kata Presiden CAP Mohideen Abdul Kader.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada Lukanisman kerana mengesahkan secara rasmi khabar angin yang telah tersebar luas, kumpulan pengguna itu juga menggesa Putrajaya untuk mengembalikan semula peruntukan GEG melalui pindaan undang-undang.

MENARIK:  Bekalan air masih terkawal di kebanyakan negeri - SPAN

"Jika proses parlimen yang korup ini tidak dicegah, ia akan membuka pintu kepada kuasa luar, termasuk kerajaan asing mempengaruhi kerajaan untuk melaksanakan agenda mereka," tambahnya.

Pada 14 Mac, Lukanisman mendedahkan di Dewan Rakyat bahawa pelobi telah bertemu dengan ahli parlimen dan mempengaruhi keputusan mereka mengenai peruntukan GEG.

“Atas tekanan daripada industri – kami memerlukan sokongan daripada semua pihak.

“Jika kita lihat pengalaman kita semasa membentangkan GEG, konflik pandangan timbul akibat tekanan industri – (pemain) industri masuk parlimen dan mereka berjumpa ahli parlimen yang mempengaruhi keputusan itu,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Ahli Parlimen Kapar Dr Halimah Ali.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular