Hassan Karim gesa CEO HRD Corp digantung kerja

Shopee Sale

PARLIMEN | Wakil rakyat PKR Hassan Karim menggesa kerajaan menggantung jawatan ketua pegawai eksekutif (CEO) Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp).

Ketika berbahas di Dewan Rakyat, ahli parlimen Pasir Gudang itu menggesa Menteri Sumber Manusia Steven Sim untuk bertindak segera.

"Gantung kerja atau tamatkan pihak pengurusan iaitu CEO berkaitan; sebab beliau memegang dua jawatan: berada dalam lembaga pengarah dan panel pelaburan," katanya.

Ketua eksekutif HRD Corp sekarang ialah Shahul Hamid Shaik Dawood

HRD Corp mendapat perhatian berikutan sorotan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2/2024.

Ketua Audit Negara Wan Suraya Wan Mohd Radzi mengesyorkan Kementerian Sumber Manusia merujuk entiti kerajaan kepada agensi penguatkuasaan yang berkaitan selepas gagal mengauditnya.

Secara berasingan, Jawatankuasa Kira-kira Awam Parlimen mendedahkan HRD Corp telah menggunakan RM3.77 bilion (levi yang dikutip daripada majikan untuk program pembangunan latihan) untuk pelbagai pelaburan yang tidak selari dengan tujuan asalnya.

Secara berasingan, Jawatankuasa Kira-kira Awam Parlimen mendedahkan HRD Corp telah menggunakan RM3.77 bilion (levi yang dikutip daripada majikan bagi program pembangunan latihan) untuk pelbagai pelaburan yang tidak selari dengan tujuan asalnya.

MENARIK:  KPDN serbu kedai jual produk makanan tertera ungkapan 'No Palm Oil'

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular