‘Hasutan’ Akmal boleh bawa padah pada Umno – Nga

Shopee Sale

Ketua Whip Parlimen DAP, Nga Kor Ming menggesa ketua Pemuda Umno Akmal Nasir supaya berhenti menghasut sentimen perkauman dan agama berhubung kemelut stoking bercetak "Allah" yang ditemui di KK Mart.

Dia berkata reaksi Akmal adalah memudaratkan dan mungkin akan memberi kesan kepada Umno.

"Ketua Pemuda Umno Akmal dan netizen tidak seharusnya terus mencetuskan sentimen perkauman dan agama dengan sikap angkuh dan provokatif. Ini adalah tingkah laku yang berbahaya dan tidak boleh diterima sama sekali.

“Sekiranya Akmal tidak mahu melihat Umno terus kehilangan sokongan rakyat, beliau mesti bermuhasabah diri terlebih dahulu, dengan rendah hati menerima nasihat ikhlas, atau beliau akan dikenang sebagai punca kekalahan Umno dalam pilihan raya,” kata Nga pada satu kenyataan hari ini.

Katanya, manipulasi sentimen perkauman dan agama yang digunakan Akmal adalah strategi lapuk yang tidak sesuai dengan usia mudanya dan era globalisasi pada hari ini.

Akmal dengan keras membidas KK Mart selepas kejadian stoking tertera perkataan "Allah" ditemui di kedai tersebut, menggesa boikot jika rantaian itu tidak menyiarkan sepanduk memohon maaf atas kejadian itu.

Ini walaupun rangkaian kedai serbaneka memohon maaf mengenai perkara itu di media sosial, mengatakan mereka telah terlepas pandang stoking yang dihantar kepada mereka daripada pembekal.

Bagi Nga, permohonan maaf KK Mart melalui saluran dalam talian dan notis yang disiarkan di cawangannya sepatutnya sudah memadai.

"KK Mart telah memohon maaf secara terbuka dan mengambil langkah untuk menamatkan kontrak pembekal stokin yang tertera perkataan "Allah," justeru tidak perlu memburukkan lagi kesilapan mereka.

MENARIK:  Pemuda Amanah juga mahu KK Mart naikkan kain rentang di semua cawangan

“Sebaliknya, kita harus memahami, menyokong antara satu sama lain dan bergerak maju ke hadapan dengan bersatu padu,” katanya.

Nga berkata reaksi negatif yang melampau terhadap isu boleh menjejaskan keyakinan pelabur asing.

"Merendah diri membawa kebaikan, kesombongan mengundang kerugian.

“Saya harap Akmal selaku ketua Pemuda Umno memahami kebenaran yang tidak lapuk ini," katanya.

Akmal mula-mula memberi tekanan terhadap isu itu selepas polis pada mulanya berkata mereka tidak menyiasat stoking "Allah" kerana tiada laporan polis dibuat mengenai perkara itu.

Ini mendorong ketua Pemuda Umno itu untuk menggerakkan akar umbi parti untuk membuat beberapa laporan polis berhubung perkara berkenaan.

Polis telah mengesahkan pihak berkuasa telah membuka dua kertas siasatan mengenai kes itu.

[Baca berita asal]

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular