Isu type C: Syarikat ayam goreng DFC pindah 'admin' FB ke bahagian lain

Shopee Sale

Pengurusan Restoran DarSA Fried Chicken (DFC) telah bertindak memindahkan staf yang terlibat dalam kontroversi berkaitan komen berbaur perkauman pada laman Facebook rasmi restoran itu ke bahagian operasi lain.

Ketua Pegawai Eksekutif Mohammed Faiz Zuhdi berkata pihaknya mengambil tanggungjawab serius dan mendakwa tindakan staf terbabit tidak mencerminkan pandangan atau nilai yang dipegang oleh DFC.

Mohammed Faiz Zuhdi

"Sebagai tindakan tegas, pengurusan tertinggi telah memutuskan untuk memindahkan staf tersebut ke bahagian operasi yang lain.

"Staf tersebut seorang perempuan dan tidak memiliki latihan atau pengalaman dalam mengendalikan media sosial. Saya percaya dia tiada niat (yang tidak baik). 

“Bahkan sejam sebelum kejadian saya telah memberi arahan untuk tidak menjawab sebarang komen di media sosial," katanya pada sidang media di Restoran DFC Rawang, hari ini.

DFC, yang membuka cawangan pertamanya pada 29 April lalu, mengundang bidasan daripada pengguna media sosial yang mempertikaikan harganya.

Restoran yang disebut-sebut sebagai alternatif kepada KFC, itu dikecam kerana harganya yang mahal.

Namun sebaliknya, ia mengingatkan seorang pelanggan agar tidak "ditipu oleh sentimen buruk yang dimainkan oleh 'type C", yang dipercayai merujuk kepada kaum Cina di Malaysia.

MENARIK:  Hassan tak perlu cakap besar, PKR bukan parti suci bersih - Puad

Mengulas lanjut, Mohammed Faiz berkata, dia tidak menyalahkan staf berkenaan dan menganggap apa yang berlaku mungkin disebabkan emosi.

Katanya, kesilapan itu turut berpunca daripada kelemahan pengurusan yang terlepas pandang.

Sementara itu, Mohammed Faiz turut mengesahkan bahawa pihaknya belum dipanggil oleh mana-mana pihak berkuasa susulan kejadian itu.

[Laporan lanjut menyusul]

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular