Jenayah seksual: Apa kata statistik dalam tempoh tiga tahun?

Shopee Sale

Pada Rabu, Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman SAC Siti Kamsiah Hassan dilaporkan berkata Selangor merekodkan kes jenayah seksual tertinggi dalam tempoh tiga tahun lepas.

Walaupun dia tidak menyebut angkanya, data yang berkaitan boleh diakses dalam laporan statistik jenayah tahunan Jabatan Perangkaan (DOSM).

Laporan terbaru diterbitkan pada November tahun lepas dan menyediakan data jenayah untuk 2022.

Data pada 2020 dan 2021 turut disediakan dalam laporan itu untuk dibuat perbandingan.

Menurut laporan itu, terdapat 3,102 kes jenayah seksual yang dilaporkan di Malaysia pada 2020, meningkat secara berterusan kepada 3,179 kes pada 2021 dan 3,303 kes pada 2022.

Ini merupakan kadar kejadian 10.1 kes bagi setiap 100,000 penduduk pada 2022.

Kira-kira separuh daripada jenayah ini dilakukan terhadap mereka yang berumur di bawah 18 tahun, tetapi perkadaran mangsa bawah umur adalah lebih tinggi apabila melibatkan kesalahan yang lebih serius seperti rogol (85.6 peratus pada 2022) dan sumbang mahram (89 peratus pada 2022).

Dalam erti kata lain, terdapat 8.7 jenayah seksual yang dilaporkan di Malaysia setiap hari, dengan 4.1 daripadanya adalah kes rogol atau sumbang mahram yang dilakukan terhadap kanak-kanak.

Di peringkat negeri, bahagian terbesar kes ini dicatatkan di Selangor dengan 807 kes (24.4 peratus) pada 2022 sahaja.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman SAC Siti Kamsiah Hassan

Siti Kamsiah mengaitkannya tahap pembangunan yang tinggi di Selangor, mobiliti yang tinggi dengan penduduk dari negeri dan kejiranan serta faktor-faktor lain.

“Selangor, sebagai negeri maju yang mempunyai akses internet yang meluas, mempunyai banyak kemudahan seperti universiti dan penjara, dan beberapa jenayah seksual juga dilaporkan di sini,” katanya dipetik Bernama semasa town hall di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor.

Kes yang direkodkan di Selangor pada 2022 adalah hampir sama dengan jumlah kes di tiga negeri dan wilayah tertinggi seterusnya digabungkan, iaitu Sabah dan Labuan (300 kes), Kuala Lumpur dan Putrajaya (283 kes), dan Johor (269 kes).

Perlis yang mempunyai populasi terkecil, paling sedikit kes dilaporkan (45 kes).

Laporan DOSM mengumpulkan kes di Labuan bersama Sabah, dan kes di Putrajaya dengan Kuala Lumpur.

Made with Flourish

Jumlah kes di Selangor juga lebih tinggi berbanding negeri lain pada tahun-tahun sebelumnya. DOSM nampaknya bertentangan dengan pengesahan Siti Kamsiah bahawa jumlah di Johor dalam tiga tahun terakhir "mengikut rapat" kes di Selangor.

Bagaimanapun, statistik untuk 2023 belum lagi tersedia secara umum dan oleh itu tidak disertakan dalam analisis ini.

Saiz populasi

Satu lagi cara untuk melihat statistik jenayah adalah dengan mengambil kira saiz populasi bidang kuasa, berdasarkan premis bahawa populasi yang lebih besar bermakna perlu menangani lebih banyak kes. Daripada perspektif ini, kejadian jenayah seksual di seluruh Malaysia ialah 10.1 kes bagi setiap 100,000 penduduk.

MENARIK:  Peguam dakwa perintah halang Siti Kasim hadir himpunan 2022 tak sah

Tiga teratas ialah Perlis (15.53 setiap 100,000), Pulau Pinang (15.16 setiap 100,000), dan Kuala Lumpur serta Putrajaya (13.62 setiap 100,000).

Selangor menduduki tempat keenam dengan 11.45 kes bagi setiap 100,000 penduduk, manakala yang terendah ialah Johor dengan 6.68 kes bagi setiap 100,000 penduduk.

Made with Flourish

Untuk lebih jelas, statistik rogol yang dibincangkan dalam artikel ini mengambil definisi yang lebih luas yang merangkumi Seksyen 375A Kanun Keseksaan (rogol dalam perkahwinan), Seksyen 375B Kanun Keseksaan (rogol berkumpulan), dan Seksyen 376 dan 511 Kanun Keseksaan (rogol) dan cubaan merogol).

Sesetengah laporan kerajaan mengenai rogol hanya meliputi kes rogol yang diklasifikasikan di bawah Seksyen 376, terutamanya laporan mengenai indeks jenayah atau jenayah kekerasan.

“Seks luar tabii” dalam data merujuk kepada kes seperti bertentangan dengan kebiasaan, dan seks melalui dubur atau oral dengan seseorang sama ada secara suka sama suka ada atau tidak.

Ini masing-masing adalah kesalahan di bawah Seksyen 377 dan 377A Kanun Keseksaan.

Perlu diingatkan, memandangkan data hanya berkaitan dengan kes-kes yang dilaporkan kepada polis, jumlah itu dikelirukan oleh kesediaan mangsa untuk mendapatkan campur tangan polis dan oleh itu tidak semestinya gambaran sebenar jenayah seksual di Malaysia.

Bilangan sebenar kes mungkin lebih tinggi.

Pelaporan yang kurang telah menjadi isu yang sudah lama berlaku dalam menangani keganasan dan eksploitasi seksual.

Pelbagai faktor seperti stigma dan tekanan keluarga boleh menyebabkan mangsa memilih untuk menderita dalam diam dan bukannya menggunakan sistem keadilan jenayah.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular