'Kami tak angkat sumpah depan presiden, tapi depan speaker'

Shopee Sale

PARLIMEN | Kedudukan enam bekas ahli parlimen Bersatu yang kini menjadi penyokong kerajaan akan ditentukan oleh Speaker Dewan Rakyat, Johari Abdul.

Ahli Parlimen Labuan, Suhaili Abdul Rahman, berkata dia bersama lima lagi ahli parlimen - yang sebelum ini menjadi wakil Bersatu - kini berstatus bebas hasil langkah diambil PN.

"Status kami sebagai ahli parlimen bebas adalah disebabkan PN.

"Di mana kami duduk, insya-Allah Tan Sri Speaker (Johari) yang akan tentukan.

"Adalah jelas kami tidak mengangkat sumpah di depan presiden (Bersatu), tapi di depan speaker," katanya di parlimen hari ini.

Selain Suhaili lima lagi ahli parlimen yang kini menjadi pendukung kerajaan perpaduan ialah Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal (Bukit Gantang), Zahari Kechik (Jeli), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) dan Zulkafperi Hanapi (Tanjong Karang).

Sebelum ini Bersatu meminda perlembagaan - yang kemudian diluluskan oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan - bagi menyingkirkan wakil rakyat parti itu yang berpaling tadah.

Ketika Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan menerima permohonan Bersatu agar kerusi Nenggiri (turut dimenangi Mohd Azizi) dikosongkan, usaha yang sama parti itu di parlimen gagal mendapat keputusan sama.

MENARIK:  Cuaca panas, kemarau beri kesan serius pertanian Sabah - Jeffrey

Menjawab permohonan Bersatu, Johari berkata, peraturan parti itu yang membatalkan keanggotaan enam ahli parlimen terbabit bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

Johari juga berpendapat ia bercanggah dengan peraturan parlimen yang menjamin kebebasan seseorang ahlinya untuk bersuara, berbahas dan mengundi.

[Baca laporan asal]

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular