KDN tandatangan 14 kontrak lebih RM2.1 bilion dengan syarikat tempatan

Shopee Sale

Kementerian Dalam Negeri (KDN) menandatangani 14 kontrak bersama syarikat tempatan dengan nilai keseluruhan kontrak berjumlah RM2.156 billion sempena Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Pameran Keselamatan Kebangsaan (NATSEC) Asia 2024.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata sebanyak 12 kontrak daripada 14 kontrak berkenaan ditandatangani tiga agensi di bawah KDN iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM) bernilai (RM1.57 billion), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) (RM 529.66 juta) dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) (RM52.35 juta).

Bagi kontrak JPN, beliau berkata kontrak itu akan memastikan JPN terus kekal sebagai agensi yang sangat penting untuk menyimpan rekod dan data rakyat Malaysia.

“Kontrak-kontrak tersebut membuktikan usaha berterusan KDN melibatkan agensi di bawah kawal selianya. Jika kita perhatikan, segmen kontrak yang ditandatangani terdiri daripada segmen teknologi maklumat, logistik, ia juga dari segi peningkatan aset dan sebagainya,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Menandatangani Kontrak KDN pada Pameran DSA dan NATSEC, di sini hari ini.

Selain itu, antara kontrak-kontrak berimpak tinggi ditandatangani adalah perolehan kapal pengangkut kelas police transport vessel pelbagai kegunaan sebagai pengangkut barang, kapal induk (mother ship) dan latihan bagi PDRM dan empat buah helikopter medium lift bagi APMM.

MENARIK:  Abidin akui ada 'sedikit kesilapan' dalam isu ISO 14001

Antara syarikat tempatan yang mendatangani kontrak adalah TM Technology Services Sdn Bhd, Telekom Malaysia Bhd, Labuan Shipyard Engineering Sdn Bhd.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular