Kebakaran: Lelaki pilu, tiga kali cuba gagal selamatkan ibu dan dua beradik

Shopee Sale

Pilu hati seorang lelaki apabila terpaksa menerima hakikat kehilangan ibu dan dua adik-beradiknya serentak dalam kebakaran di sebuah rumah kedai dua tingkat di Jalan Balik Pulau, di Pulau Pinang pagi tadi.

Lelaki yang mahu dikenali sebagai Rashid, 30, berkata dia cuba masuk tiga kali ke premis itu bagi menyelamatkan ibunya Nurul Bowjiya, 58, abangnya Muhamad Ibrahim, 33, dan adik perempuannya Rahbiah Jasmin, 20, namun gagal kerana api marak dengan cepat.

Rashid berkata ketika kejadian mereka tiga beradik sedang tidur di tingkat atas manakala ibunya berada di tingkat bawah.

"Ibu menjerit selepas menyedari terdapat asap di bahagian depan rumah kedai sebelum saya dan abang terus bergegas turun untuk menyelamatkan diri.

"Ibu cuba ambil air untuk padamkan api dan ketika itu ibu sedar bahawa adik perempuan (Rahbiah) masih berada di tingkat atas sebelum dia naik semula (tingkat atas) diikuti abang saya, ketika itu saya sudah berada di luar rumah kedai," katanya kepada pemberita di Unit Forensik Hospital Balik Pulau di Pulau Pinang hari ini.

Rashid yang tinggal sebatang kara berkata dia kehilangan kata-kata apabila dimaklumkan ketiga-tiga beranak itu terperanangkap dan meninggal dunia dalam kejadian itu.

"Mereka ikut jalan yang salah untuk keluar iaitu pintu hadapan kerana api sedang marak, kalau ikut pintu belakang mungkin mereka sempat selamatkan diri," katanya.

Menurut Rashid rumah kedai berkenaan adalah warisan daripada datuknya dan keluarga mereka menjalankan perniagaan peralatan rumah seperti tikar serta permaidani di situ sejak lebih 20 tahun lepas.

MENARIK:  Bekas ketua hakim negara Mohamed Dzaiddin kembali ke rahmatullah

Terdahulu, dalam kebakaran kira-kira 7 pagi itu seorang ibu dan dua anaknya maut manakala seorang lagi terselamat.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Kamarul Rizal Jenal berkata pihaknya menerima laporan berkaitan kejadian pada 7.02 pagi sebelum sepasukan polis terus ke lokasi kejadian.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Seri Balik Pulau Mohd Faris Mansor pula berkata pihaknya menerima panggilan pada 7.06 pagi dan terus ke lokasi bersama dua jentera dengan dibantu pasukan dari BBP Balik Pulau.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular