‘Keganasan tak punya agama kerana tak ada agama percaya keganasan’

Shopee Sale

Radikalisme dan ekstremisme dalam agama dipupuk daripada tindakan membesar-besarkan perintah kewajipan agama sehingga melampaui ajaran sebenar, kata Senator Mujahid Yusof.

Timbalan presiden Amanah itu berkata Islam mengecam radikalisme dan ekstremisme, tetapi terdapat semakin ramai pihak yang percaya bahawa mereka mengamalkan "ajaran sebenar".

“Rakyat yang mempunyai sifat radikal seperti itu mengambil tindakan sendiri, mewajarkan perbuatan mereka atas nama agama atau bangsa, mengecam orang lain yang tidak menyokong tindakan mereka dan akan sehingga mengikuti tingkah laku ganas.

“Apa yang kita boleh kata pada mereka: ‘Keganasan tidak mempunyai agama, kerana tidak ada agama yang percaya pada keganasan’,” kata Mujahid.

Menerusi Facebook, Mujahid turut berkongsi gambar-gambar daripada majlis “Buka Puasa Muhibbah”, yang diadakan di Masjid Masjid Melayu, Pulau Pinang, semalam.

Mujahid, selaku pengerusi masjid itu yang merupakan sebahagian daripada kawasan Warisan Dunia Unesco, menyatakan bahawa majlis berkenaandiadakan di tengah-tengah pembunuhan beramai-ramai yang berterusan di Gaza dan Rafah, serta peranang yang berterusan di Ukraine dan Sudan.

“Mimpi ngeri terburuk kita adalah semua ini berlaku pada bulan Ramadan yang mulia, disambut sebagai simbol kebaikan kepada sesama manusia, dan dihidupkan oleh kegembiraan dan pencapaian rohani,” kata Senator Pakatan Harapan (PH) itu.

“Kita harus dengan segala kerendahan hati memohon ampun kepada saudara-saudari kita kerana tidak dapat membantu mereka dan menentang pembunuh dan pembunuh mereka dan menyaksikan semua pembunuhan tanpa daya, setiap hari ketika kita menikmati buka puasa,” katanya.

MENARIK:  Peniaga guna kekerasan pada penguat kuasa dipenjara 15 hari, denda RM3,000

Mujahid berkata Malaysia telah menikmati keamanan di kalangan identiti berbilang kaum dan kepercayaan negara.

Bagaimanapun, dia mengingatkan bahawa rakyat Malaysia secara keseluruhannya tidak boleh leka dengan trend yang semakin meningkat ke arah kebencian dan permusuhan, didorong oleh isu perkauman dan agama yang sangat dipolitikkan dan disensasikan.

“Radikal dan unsur ekstremis merentasi semua jurang telah menemui tempat pembiakan untuk menyebarkan mesej kebencian mereka kepada generasi belia yang tidak bersalah di negara kita.

“Semua agama harus mengutuk fahaman radikalisme dan mengekang tindakan ekstremisme atas nama agama,” tegasnya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular