Keputusan semakan Mahathir pada hari sama dipanggil hadiri RCI Batu Puteh

Shopee Sale

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan memutuskan pada Rabu ini untuk membenarkan semakan kehakiman Dr Mahathir Mohamad bagi melucutkan bekas ketua hakim negara Md Raus Sharif dan dua yang lain daripada mempengerusikan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung kedaulatan Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan.

Keputusan mahkamah sivil itu hanya sejam sebelum RCI di Putrajaya tersebut ditetapkan untuk memanggil bekas perdana menteri berkenaan untuk menghadiri siasatan sama ada Malaysia sepatutnya menarik balik rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) 2008 atau tidak.

Keputusan ICJ menganugerahkan kedaulatan Pedra Branca/Pulau Batu Puteh, kepada Singapura, Middle Rocks/Batuan Tengah kepada Malaysia, dan South Ledge/Tubir Selatan kepada "negeri dalam perairan wilayah di mana ia berada".

Keputusan mahkamah sivil pada Rabu nanti oleh hakim Amarjeet Singh juga akan menentukan sama ada prosiding RCI diadakan secara tertutup atau dibuka kepada orang ramai dan jika Mahathir akan dibenarkan membawa peguamnya ke siasatan itu.

Amarjeet menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan lisan daripada peguam Mahathir, Zainur Zakaria dan peguam kanan persekutuan kerajaan persekutuan Shamsul Bolhassan berhubung merit semakan kehakiman.

Semasa prosiding mahkamah terbuka hari ini, Zainur mengemukakan hujah bahawa pengerusi RCI Raus dan dua lagi anggota suruhanjaya lain - Baljit Singh Sidhu dan Mohammed Ridha Abd Kadir - perlu dilucutkan kerana berkemungkinan akan berat sebelah.

Md Raus Sharif

Dalam afidavit Mahathir yang menyokong tindakan undang-undang itu, bekas perdana menteri tersebut mendakwa bahawa dia dan Raus pernah berselisih.

MENARIK:  PM: Jangan guna kebebasan media untuk pecahbelahkan kaum

Ini kerana pada 2017, Mahathir memfailkan semakan kehakiman untuk mencabar pelantikan Raus sebagai hakim tambahan Mahkamah Persekutuan. Ia sebab dia  telah melepasi umur persaraannya.

Selepas Mahathir menjadi perdana menteri bagi kali kedua, Raus dikatakan bertemu dengannya pada Mei 2018 untuk menyatakan hasratnya untuk meletakkan jawatan sebagai ketua hakim negara dan kemudian menyerahkan peletakan jawatannya sebulan kemudian.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular