Kes rasuah: Timb pendakwa raya dijatuhi hukuman penjara, denda

Shopee Sale

Seorang timbalan pendakwa raya dijatuhi hukuman penjara setahun dan denda RM250,000 berhubung kes rasuah yang dikaitkan dengan dakwaan meminta rasuah RM50,000 untuk menyelesaikan kes mahkamah.

Bagaimanapun, tertuduh - Kamalia Yahdi - memperoleh penangguhan pelaksanaan hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Sesyen Tawau, sementara menunggu rayuan ke Mahkamah Tinggi.

Wanita berusia 41 tahun itu sebelum ini minta dibicarakan di mahkamah rendah pada 2016 atas pertuduhan meminta suapan yang dirangka mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta SPRM 2009 dan dibebaskan dua tahun kemudian tanpa dipanggil pembelaannya pada penghujung perbicaraan pihak pendakwaan.

Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan pihak pendakwaan dan memerintahkan Kamalia membela diri, membawa kepada keputusan Mahkamah Sesyen hari ini di akhir peringkat pembelaan perbicaraan.

Hakim Mahkamah Sesyen Jason Juga hari ini mensabitkan tertuduh atas pertuduhan meminta RM50,000 daripada dua individu - Chang Fui Hsia dan Shang Yee Chew - di sebuah kafe di sebuah hotel di Tawau, Sabah, pada 15 Mei 2015.

Kamalia didakwa meminta suapan itu sebagai dorongan untuk membantunya menarik balik dua kes jenayah, yang ketika itu dikendalikannya di Mahkamah Majistret Tawau.

Jason memutuskan Kamalia gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes pendakwaan dan dikenakan hukuman penjara setahun serta denda RM250,000.

MENARIK:  Amirudin jadi 'poster boy' PH di Kuala Kubu Bharu, bukan Anwar

Hakim memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara tambahan dua tahun jika denda tidak dibayar.

Bagaimanapun, Mahkamah Sesyen membenarkan permohonan Kamalia untuk penangguhan pelaksanaan hukuman, sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Tinggi diselesaikan.

Pendakwaan dikendalikan oleh timbalan pendakwa raya Natrah Fareha Rahmat dan Siti Amirah Muhammad Ali.

Kamalia diwakili peguam Arthur Borine.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular