Kes saman barangan kemas 1MDB – Rosmah mohon hakim tarik diri

Shopee Sale

Rosmah Mansor mahu hakim yang membicarakan saman barangan kemas AS$346 juta 1MDB terhadapnya menarik diri dan kes itu didengar oleh hakim lain.

Alasannya, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Adlin Abdul Majid pernah menjadi rakan kongsi firma guaman yang pernah mewakili firma pelaburan negara itu.

Isteri bekas perdana menteri Najib Razak yang sedang dipenjarakan itu membuat bantahan tersebut afidavitnya bagi menyokong permohonannya untuk hakim itu menarik diri daripada mendengar tindakan saman sivil 1MDB tethadapnya.

Menurut permohonan dan afidavit yang difailkan semalam, Rosmah mendakwa Adlin adalah rakan kongsi firma guaman Lee Hishamuddin Allen & Gledhill dari Mac 2011 hingga Mac 2021 (Adlin seterusnya dilantik sebagai pesuruhjaya kehakiman pada 1 April 2021).

Menurut Rosmah, bahawa firma guaman itu telah dilantik seawal 2018 untuk mewakili 1MDB bagi mendapatkan semula aset dana itu, memetik laporan media massa yang diterbitkan antara 30 Ogos 2018 dan 4 Jun 2021.

"Saya juga dinasihatkan oleh peguam dan menyatakan bahawa terdapat bahaya berat sebelah sekiranya beliau menilai perkara ini kerana plaintif (1MDB) adalah anak guam firma yang mana Puan Adlin pernah beramal.

"Oleh itu Puan Adlin yang bijaksana seharusnya menarik dirinya daripada mendengar perbicaraan kes ini dan ia dipindah dan didengar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi yang lain," kata Rosmah dalam afidavit yang dilihat oleh Malaysiakini.

Pemohon menegaskan bahawa ia adalah hak asasi dan asasnya untuk perbicaraan adil dan hak ini akan terancam jika Hakim Adlin terus mendengar tuntutan mahkamah 1MDB.

MENARIK:  AGC belum buat keputusan representasi Sheila untuk batal pertuduhan

Menurut Rosmah, Peraturan 6 Kod Etika Hakim 2009 dengan jelas menyatakan bahawa “seorang hakim hendaklah bertindak pada setiap masa dengan cara yang menggalakkan integriti dan kesaksamaan badan kehakiman”.

“Saya menyatakan bahawa kandungan peraturan tersebut akan terjejas sekiranya Puan Hakim Adlin terus mendengar perkara ini,” katanya.

Pada 14 Jun, peguam Rosmah, Reza Rahim memaklumkan mahkamah sivil bahawa dia akan memfailkan permohonan menarik diri pada 26 Jun.

Hakim Adlin kemudiannya menetapkan 26 Jun untuk mendengar permohonan supaya dia menarik diri daripada prosiding.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular