K'jaan akan kaji semula status Majlis Profesor Negara

Shopee Sale

Kajian sedang dilaksanakan bagi menilai dan mengkaji semula status Majlis Profesor Negara (MPN) sebagai syarikat di bawah seliaan kerajaan dengan mengambil kira matlamat penubuhannya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan) Dr Zaliha Mustafa berkata ini susulan pendedahan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2/2024 mengenai penyalahgunaan pembiayaan kewangan selain amalan tadbir urus korporat institusi itu yang berada pada tahap tidak memuaskan.

"Tertakluk kepada keputusan kajian yang dibuat, syor LKAN supaya Artikel Pertubuhan MPN perlu dipinda dan wakil kerajaan dilantik sebagai ahli dalam Lembaga Pemegang Amanah bagi memantau operasi dan kewangannya secara terus, boleh dipertimbangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menggulung perbahasan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Siri 2/2024 untuk kementeriannya di Dewan Rakyat hari ini.

Menurut LKAN Siri 2/2024, MPN didapati membiayai operasi dua syarikat persendirian berjumlah RM373,516 selain membuat pembayaran elaun tetap Pengerusi dan Timbalan Pengerusi berjumlah RM207,000 tanpa kelulusan menteri dipertanggungjawabkan.

Antara pembayaran yang dilapor dilakukan MPN tanpa kelulusan Lembaga Pemegang Amanah ialah honorarium felow penyelidik berjumlah RM399,000, pemasangan lif dan pengubahsuaian pejabat (RM82,500), penyelarasan gaji pengurusan tertinggi (RM62,500) dan pembayaran elaun tetap Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif (RM66,000).

Dalam pada itu Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) M. Kulasegaran berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedang membuat pemeriksaan terhadap dokumen berkaitan dan mengenal pasti saksi terlibat untuk dipanggil dan dirakam keterangan berhubung isu dibangkitkan terhadap MPN.

MENARIK:  Kontroversi kenyataan Teo: Pemilik portal dipanggil polis

Sementara itu, usul perbahasan LKAN Siri 2/2024 yang dibentangkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said semalam, diluluskan Dewan Rakyat hari ini dengan lebih suara bersetuju.

Seramai 52 Ahli Parlimen daripada blok kerajaan dan pembangkang membahaskan laporan berkenaan dan digulung beberapa kementerian terlibat.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular