K'jaan pertimbang elaun sara hidup buat pelajar STPM

Shopee Sale

PARLIMEN | Kementerian Pendidikan sedang mempertimbangkan untuk menyediakan elaun kos sara hidup pelajar Tingkatan Enam sebagai sebahagian daripada usaha untuk menarik lebih ramai pelajar menyertai program itu.

Pada sidang parlimen hari ini, Timbalan Menteri Pendidikan Wong Kah Woh berkata cadangan itu adalah sebahagian daripada inisiatif kementerian.

Cadangan inisiatif lain termasuk elaun untuk guru penolong kanan Tingkatan Enam dan bantuan geran per kapita lebih tinggi bagi mata pelajaran STPM.

“Inisiatif ini bertujuan menarik minat pelajar mengambil STPM dan juga meningkatkan motivasi guru Tingkatan 6.

“Cadangan itu masih di peringkat awal, kerana ia dicadangkan di bawah pelan Pelan Hala Tuju Pendidikan Tingkatan Enam 2024-2030, yang dilancarkan pada Mei,” katanya.

Menteri Pendidikan Fadhilina Sidek mendedahkan pada Julai tahun lepas bahawa kementerian bercadang untuk menjenamakan semula Tingkatan Enam bagi memastikan STPM menjadi pilihan pelajar melanjutkan pelajaran.

Mengulas lanjut mengenai rancangan itu, Wong berkata kementerian juga memberi tumpuan kepada kemudahan dan infrastruktur pusat Tingkatan Enam dan mempertingkatkan sukatan pelajaran peperiksaan STPM.

  • Di bawah rancangan itu, kementerian menyenaraikan tujuh objektif:

  • Menjadikan Tingkatan Enam sebagai laluan utama dan pilihan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk melanjutkan pelajaran

  • Mempertingkatkan sistem pendidikan Tingkatan Enam agar lebih menarik dan setanding dengan sistem pendidikan prauniversiti yang lain

  • Meningkatkan kebolehpasaran lepasan STPM sama ada dalam dan luar negara

  • Menyediakan lebih banyak peluang kerjaya dan prospek untuk lepasan STPM

  • Memupuk sifat kepimpinan dalam diri pelajar Tingkatan Enam

  • Membangunkan profesionalisme guru Tingkatan Enam

  • Menambah baik infrastruktur di pusat Tingkatan Enam

MENARIK:  KK Mart diserang: Polis Pahang sudah rakam keterangan 4 saksi

“Kementerian sentiasa komited untuk memperkasa dan memartabatkan pendidikan Tingkatan Enam secara berterusan dengan mengambil kira semua aspek agar laluan ini kekal sebagai salah satu pilihan utama lepasan SPM untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular