KOMEN l Panggilan kejut desentralisasi Johor

Shopee Sale

KOMEN l Gesaan Pemangku Sultan Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim agar Johor dilayan sebagai rakan kongsi setara persekutuan adalah satu panggilan kejut buat  agenda nasional desentralisasi.

Agenda itu harus berasaskan asimetri federalisme - bahawa Sabah dan Sarawak mesti mempunyai lebih kuasa berbanding negeri lain - dan dipermudahkan melalui rundingan pelbagai hala antara kerajaan persekutuan dan semua kerajaan negeri.

Desakan untuk menjadikan Johor setanding dengan Sabah dan Sarawak secara ironinya mendedahkan kepincangan naratif "perkongsian sama rata" yang telah diterima asalnya oleh ahli politik Semenanjung Malaysia Barat yang memerlukan sokongan rakan mereka daripada Sabah dan Sarawak.

Naratif perkongsian sama rata

Bolehkah sesebuah negeri menjadi rakan kongsi persekutuan? Jawapannya bergantung kepada takrifan perkongsian.

Jika perkongsian merujuk kepada hubungan antara kerajaan, maka jawapannya, sudah tentu, ya. Kerajaan negeri adalah rakan kongsi, bukan bawahan kerajaan persekutuan. Negeri-negeri bukan milik Malaysia tetapi sebaliknya, Malaysia adalah milik semua negeri.

Walau bagaimanapun, apabila Sabah, Sarawak, dan kini Johor, bercakap tentang menjadi rakan kongsi yang sama kepada persekutuan, mereka bermaksud bahawa kerajaan persekutuan mewakili semua negeri lain kecuali mereka.

Apabila Sabah dan Sarawak bercakap tentang perkongsian sama rata, persekutuan dikurangkan menjadi hanya Malaya. Dan apabila Johor pula bercakap tentang perkongsian sama rata, persekutuan itu dikurangkan lagi menjadi Malaya tanpa Johor.

Jika ini masuk akal, mengapa tidak semua 10 negeri lain membuat dakwaan sama bahawa mereka juga adalah rakan kongsi?

MENARIK:  Empat lelaki ditahan disyaki ceroboh Pusat Hidrografi Nasional

Akhirnya, yang tinggal dalam persekutuan? Tiga wilayah persekutuan? Adakah Malaysia menjadi perkongsian 13 negeri dan kerajaan persekutuan Kuala Lumpur, Labuan, dan Putrajaya?

Falasi atau salah anggapan itu jelas nyata.

Ramai di Sabah dan Sarawak tidak bersetuju Johor diangkat menjadi setanding dengan Sabah dan Sarawak tetapi mereka ingin mempertahankan idea Sabah dan Sarawak sebagai rakan kongsi yang sama kepada persekutuan.


WONG CHIN HUAT adalah seorang pensyarah sains politik di Universiti Sunway dan ahli Projek Kestabilan dan Akauntabiliti untuk Malaysia (Projek Sama). 

Pandangan yang dinyatakan di sini adalah pandangan penulis/penyumbang dan tidak semestinya mewakili pandangan Malaysiakini.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular