Kumpulan bela Beng Hock ubah laluan program, parlimen hentian akhir

Shopee Sale

Persatuan Teoh Beng Hock Untuk Kemajuan Demokrasi (TBH-ADA) memaklumkan perubahan laluan program "Walk for Justice” yang dijadualkan bermula pada 13 Julai dan asalnya direncana 100km.

Mengambil kira persidangan parlimen semasa, pengerusi TBH-ADA Ng Yap Hwa berkata kumpulan itu menukar laluan berjalan kaki berganti-ganti selama tiga hari, menjadikan parlimen sebagai perhentian terakhir.

“Memandangkan parlimen sedang bersidang dan menteri kabinet serta ahli parlimen akan berhimpun di Dewan Rakyat, kami telah memutuskan untuk menukar laluan ke parlimen untuk menyerahkan memorandum kepada perdana menteri,” kata Ng dalam satu kenyataan hari ini.

“Kami juga akan menyerahkan surat kepada Menteri Besar Selangor pada 9:30 pagi pada 13 Julai di Bangunan Sekretariat Selangor di Shah Alam, mengingatkan kerajaan Selangor bahawa Teoh, bekas kakitangan kerajaan negeri yang menyelamatkan demokrasi di negeri Selangor, masih belum melihat keadilan ditegakkan,” tambahnya.

Semakan Malaysiakini juga mendapati jarak berjalan kaki sejauh 100km telah dipendekkan lebih separuh laluan yang dijadualkan, kepada 41.5km.

Selain parlimen, perhentian penting lain yang diperincikan dalam laluan baru termasuk Plaza Masalam, bangunan pejabat SPRM Selangor di Shah Alam dan ibu pejabat polis persekutuan di Bukit Aman di Kuala Lumpur.

Ng menambah, nyalaan lilin untuk mangsa kematian dalam tahanan akan diadakan berhampiran pejabat Majlis Peguam pada 16 Julai pada 6 petang dan akan diikuti dengan upacara peringatan 8 malam untuk Teoh di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCAH).

MENARIK:  PAS: Permohonan afidavit Zafrul ditolak timbulkan persoalan integriti k'jaan

Pada Julai 2009, Teoh, yang merupakan setiausaha politik kepada Exco Selangor ketika itu Ean Yong Hian Wah, telah dipanggil sebagai saksi untuk merakam kenyataannya di ibu pejabat SPRM Selangor.

Dia kemudiannya ditemui mati pada 16 Julai 2009, di koridor perkhidmatan tingkat lima Plaza Masalam selepas disoal siasat semalaman di tingkat 14.

Pada 2011, Suruhanjaya Siasatan Diraja memutuskan bahawa Teoh didorong untuk membunuh diri berikutan disoal siasat secara agresif oleh SPRM.

Pada 2014, Mahkamah Rayuan sebulat suara memutuskan bahawa kematian Teoh disebabkan oleh perbuatan "orang atau orang yang tidak dikenali", termasuk pegawai SPRM yang menyoalnya semalaman sebelum dia ditemui mati.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular