Mahkamah Rayuan akan dengar aktivis mohon semak kebenaran merancang PDF Lynas

Shopee Sale

Mahkamah Rayuan bersedia untuk mendengar merit permohonan aktivis Tan Bun Teet yang menyasarkan kebenaran merancang yang diberikan kepada Lynas Malaysia Sdn Bhd untuk membina kemudahan pelupusan kekal (PDF) di Gebeng, Kuantan.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan oleh Hakim Lee Swee Seng hari ini sebulat suara menolak permohonan membatalkan rayuan oleh tiga responden - Majlis Bandaraya Kuantan (MBK), Gading Senggara Sdn Bhd dan Lynas Malaysia.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, peguam aktivis Jessica Ram Binwani mengesahkan keputusan Mahkamah Rayuan itu, yang turut dianggotai Hakim See Mee Chun dan Hakim Azizul Azmi Adnan.

Perintah penolakan itu berhubung dakwaan penyelewengan dalam pemfailan memorandum rayuan Tan mengikut Peraturan Mahkamah Rayuan 1994.

Dengan keputusan hari ini, Mahkamah Rayuan bersedia untuk mendengar merit rayuan Tan.

Pada 30 Mei tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuantan menolak permohonan semakan kehakiman Tan untuk mencabar kebenaran membina PDF yang diberikan kepada Lynas Malaysia.

Dalam penghakimannya, Hakim Mahkamah Tinggi Zainal Azman Ab Aziz memutuskan Tan tidak terjejas teruk oleh PDF kerana dia tidak tinggal berhampiran tapak di Gebeng.

Zainal berkata kerajaan Pahang pada Januari tahun lepas telah memberi hak milik tanah itu dan meluluskannya untuk pembinaan PDF, sambil menjelaskan tapak kediaman terdekat terletak sejauh 2.5km.

"Tiada perlanggaran undang-undang dan ia dalam kelulusan dan diputuskan oleh negeri, dan tidak ada yang menyalahi undang-undang," kata Zainal.

Kebenaran merancang telah diberikan oleh Majlis Bandaraya Kuantan kepada Gading Senggara Sdn Bhd pada 28 Jan 2022, untuk membina PDF bagi melupuskan secara kekal sisa penulenan air larut lesap (WLP) yang dihasilkan oleh Lynas.

MENARIK:  Mahkamah tolak permohonan Guan Eng, isteri batal tuduhan rasuah

Tan sebelum ini memfailkan permohonan itu terhadap tiga pihak - Jawatankuasa Perancang Negeri Pahang, yang menyemak cadangan pembangunan yang dikemukakan Gading Senggara untuk pembinaan PDF dan kebenaran merancang; Majlis Bandaraya Kuantan; dan Gading Senggara.

Dalam permohonannya, Tan memohon pengisytiharan mahkamah bahawa kebenaran merancang yang diberikan oleh majlis bandaraya kepada Gading Senggara didakwa tanpa mematuhi peruntukan mandatori Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976, menjadikan kebenaran merancang itu terbatal.

Tan, yang merupakan pengerusi kumpulan pencinta alam sekitar Save Malaysia Stop Lynas (SMSL), juga memohon mahkamah membatalkan kebenaran merancang untuk pembinaan PDF itu.

[Baca berita asal]


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular