Malaysia jadi rakan kongsi BRICS secara rasmi mulai 1 Jan 2025

Shopee Sale

Malaysia secara rasmi akan menjadi rakan kongsi BRICS mulai 1 Jan 2025.

Selain Malaysia, pembantu Kremlin Yury Ushakov memaklumkan Belarus, Bolivia, Indonesia, Kazakhstan, Thailand, Cuba, Uganda dan Uzbekistan juga diterima  menjadi rakan kongsi BRICS.

"Menjelang sidang kemuncak di Kazan, kami menerima 35 permohonan untuk menyertai BRICS dengan pelbagai syarat," katanya, lapor Sputnik/RIA Novosti.

"Tidak dinafikan, satu daripada keputusan terpenting sidang kemuncak itu ialah penubuhan kategori negara rakan kongsi BRICS dan persetujuan mengenai senarai 13 negara. Cadangan telah dihantar ke negara-negara ini.

"Sehingga kini, Belarus, Bolivia, Indonesia, Kazakhstan, Cuba, Malaysia, Thailand, Uganda dan Uzbekistan telah mengesahkan kesediaan mereka untuk menjadi negara rakan kongsi BRICS," kata Ushakov pada taklimat, sambil menambah bahawa negara ini secara rasmi akan menjadi rakan kongsi BRICS mulai 1 Jan 2025.

"Kami menjangkakan akan menerima maklum balas dalam masa terdekat daripada empat negara lain yang jemputan juga telah dihantar," kata pembantu itu.

MENARIK:  PRK Sg Bakap: DAP gagal dekati pengundi Cina, kata veteran Umno

Lebih daripada 20 negara menunjukkan minat terhadap usaha BRICS dan pintu persatuan itu tetap terbuka untuk kemasukan individu yang berfikiran sama, tambah Ushakov.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular