Malaysia jatuh lima anak tangga bagi Chandler Good Government Index

Shopee Sale

Malaysia turun lima anak tangga ke tempat ke-39 dalam Chandler Good Government Index (CGGI) untuk 2024, penurunan ketara daripada kedudukan ke-34 tahun lepas.

Indeks Singapura itu menyenaraikan negara di seluruh dunia berdasarkan tujuh teras: kepimpinan dan pandangan jauh, undang-undang dan dasar yang teguh, institusi yang kukuh, pengawasan kewangan, pasaran yang menarik, pengaruh global dan membantu orang ramai bangkit.

Dalam indeks terkini, kedudukan Malaysia jatuh merentasi kesemua tujuh tonggak, terutamanya dalam kepimpinan dan pandangan jauh, yang menjunam daripada kedudukan ke-26 pada 2023 ke tempat ke-44 tahun ini - penurunan 18 tangga.

Teras ini merangkumi lima petunjuk yang dipertimbang: kepimpinan beretika, wawasan jangka panjang, kebolehsuaian, keutamaan strategik dan inovasi.

Satu lagi penurunan ketara berlaku dalam teras undang-undang dan dasar yang teguh, dengan Malaysia jatuh daripada tangga ke-37 tahun lepas kepada tangga ke-44 tahun ini, diikuti dengan penurunan empat mata dalam institusi yang kukuh dan membantu orang ramai bangkit.

Diperkenalkan pada 2021, CGGI ialah penilaian tahunan prestasi kerajaan seluruh dunia.

Ia menilai keupayaan dan keberkesanan lebih 100 kerajaan di seluruh dunia menggunakan 35 petunjuk utama, menjadikannya salah satu indeks yang paling komprehensif dan boleh dipercayai dari kelasnya.

Dicipta oleh dan untuk pengamal kerajaan, CGGI berfungsi sebagai alat praktikal untuk membantu kerajaan memahami dan menanda aras keupayaan dan prestasi mereka serta mengenal pasti bidang untuk penambahbaikan.

MENARIK:  Keputusan STPM 2023 diumum 23 Julai - MPM

Tahun ini, 133 negara mengambil bahagian, dengan Singapura menduduki tempat pertama, diikuti oleh Denmark dan Finland. Singapura telah memegang tempat teratas selama tiga tahun berturut-turut.

Rakan negara Asia yang turut berada dalam senarai itu termasuk Korea Selatan (tempat ke-20), Jepun (ke-22), dan China (kedudukan ke-37).

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular