Malaysia rugi RM277 bilion dalam tempoh 5 tahun akibat rasuah – SPRM

Shopee Sale

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendedahkan bahawa negara kerugian RM277 bilion akibat jenayah rasuah dalam tempoh lima tahun lepas.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki berkata kerugian itu berdasarkan anggaran kumulatif Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) bagi tempoh lima tahun iaitu dari 2018 hingga tahun lepas.

"Angka yang cukup besar ini sewajarnya boleh dimanfaatkan untuk membantu rakyat dalam pelbagai aspek terutamanya pelaksanaan projek sosial seperti baik pulih hospital dan sekolah, malangnya nilai ini tiris akibat jenayah rasuah," katanya ketika berucap pada Majlis Peluncuran Strategi Pembanterasan Rasuah Nasional (NACS) 2024-2028 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di Putrajaya hari ini.

Majlis tersebut dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan dihadiri dua Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof serta Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.

Justeru, Azam berkata, bagi memastikan strategi pembanterasan rasuah memberi impak, penggubalan NACS dilaksanakan dengan menggunakan pelbagai pendekatan dan metodologi bagi mengenal pasti bidang yang terdedah kepada risiko terkini rasuah dalam negara.

Beliau berkata NACS menggariskan strategi penting dengan memberi penumpuan kepada peningkatan integriti, ketelusan dan kebertanggungjawaban merentasi pelbagai sektor di Malaysia termasuk politik, pentadbiran awam, perolehan kerajaan, penguatkuasaan undang-undang, institusi perundangan dan kehakiman, sektor swasta, serta orang ramai.

MENARIK:  Serangan balai polis: Saya ingat orang buat cerita, kata bapa mangsa

"Ia menggabungkan lima strategi dan 60 sub strategi untuk dilaksanakan dalam tempoh lima tahun bermula tahun ini hingga 2028.

"Diharapkan pelaksanaan NACS ini menjadi pemangkin kepada usaha memperkukuh tata kelola baik negara bagi mencegah dan memerangi rasuah supaya agenda pembangunan negara ke arah Malaysia yang berintegriti dan bebas rasuah dapat terlaksana,” katanya.


Sertai saluran WhatsApp Malaysiakini BM sekarang untuk mendapatkan perkembangan berita terkini!

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular