Malaysiakini menang Anugerah Sopa bagi pelaporan isu wanita

Shopee Sale

Malaysiakini memenangi anugerah Sopa (Society of Publishers in Asia) 2024 untuk kecemerlangan dalam melaporkan isu wanita.

Anugerah itu diberikan kepada wartawan S Vinothaa, Ooi Choon Nam, dan Affan Amrish Mohd Jalani atas sumbangan mereka kepada laporan bersiri tiga bahagian Malaysiakini tentang bagaimana kanak-kanak tanpa kerakyatan di Sabah telah diambil secara paksa daripada ibu bapa mereka dan dijadikan sebagai anak angkat.

Ooi adalah pembangun web manakala Affan adalah pereka untuk projek itu. Lain-lain yang menyumbang kepada siri ini ialah Aidila Razak dan Basil Foo.

Sopa diasaskan di Hong Kong pada 1982 untuk menggalakkan amalan terbaik dalam industri penerbitan dan menjadi suara untuk kebebasan media dan hak wartawan di Asia Pasifik.

MENARIK:  UUM: Tiada bukti Vinosiny maut akibat renjatan elektrik

Sebagai sebahagian daripada mandat itu, ia menubuhkan Anugerah Sopa tahunan untuk Kecemerlangan Editorial pada tahun 1999 untuk mengiktiraf dan memberi ganjaran kepada kewartawanan yang cemerlang.

Awal bulan ini, laporan berkenaan memenangi Anugerah Kajai -anugerah tertinggi dalam kewartawanan Malaysia, di Anugerah Kewartawanan Malaysia MPI-Petronas 2023. Sejak itu, ia telah dijadikan dokumentari selama 16 minit.

Di MPI, Vinothaa juga memenangi tempat pertama dalam kategori "Kewartawanan Penyiasatan Terbaik" untuk beberapa siri laporan mengenai rasuah dan pemerdagangan manusia dalam industri pekerja asing.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular