Mati dalam lokap: Mahkamah perintah ganti rugi RM197,600 pada keluarga

Shopee Sale

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memerintahkan kerajaan dan polis membayar ganti rugi berjumlah RM197,600 kepada keluarga Mohd Fadzrin Zaidi, 29, yang ditemui mati di dalam lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara (IPD SPU), lima tahun lalu.

Hakim Datuk P Anand membuat keputusan berhubung ganti rugi kepada ibu Fadzrin, Fadhelah Othman, 56, selepas prosiding kes saman sivil wanita itu terhadap kerajaan dan polis dijalankan di George Town, hari ini.

Mahkamah menetapkan bayaran RM50,000 bagi kos guaman, RM57,600 bagi ganti rugi kehilangan tanggungan, RM30,000 untuk ganti rugi kesedihan, RM50,000 ganti rugi teruk, RM3,000 untuk kos pengebumian, RM5,000 bagi kos pengeluaran surat kuasa mentadbir harta pusaka dan RM2,000 perbelanjaan perjalanan.

Fadhelah memfailkan saman terhadap kerajaan Malaysia dan defendan lain, antaranya Ketua Polis Negara, Ketua Polis Pulau Pinang, Ketua Polis Daerah SPU juga pegawai serta anggota polis IPD SPU pada 2022.

Ketika prosiding, Anand berkata berlaku kelalaian polis di lokap itu sehingga menyebabkan berlakunya kematian tahahan.

"Ketika kejadian didapati terdapat kelalaian antaranya kamera litar tertutup (CCTV) tidak dipantau setiap masa dan perintah tetap tidak dipatuhi anggota bertugas.

"Sepatutnya perkara-perkara ini dipantau untuk mengelakkan kematian tahanan di lokap," katanya.

Media sebelum ini melaporkan, Fadzrin yang merupakan penggali kubur ditahan di Kampung Perlis di Butterworth mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 sebelum ditemui mati dipercayai menggantung diri di lokap IPD SPU pada 20 Nov 2019.

MENARIK:  Orang muda lebih berahi jadi pempengaruh berbanding jurutera

Pihak defendan diwakili Peguam Kanan Persekutuan Nur Ezdiani Roleb dan Peguam Persekutuan Syafiq Affandy Hassan manakala pihak plaintif diwakili M Visvanathan, V Sanjay Nathan dan V Pushan Qin Nathan

Sementara itu, Fadhelah ketika ditemui di pekarangan Mahkamah Tinggi menyifatkan segala penat lelahnya berulang-alik dari Seberang Perai ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang di George Twon selama dua tahun berbaloi dengan keputusan mahkamah hari ini.

-Bernama

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular