‘Meski PH menang di KKB, PN pilihan pengundi muda’

Shopee Sale

Institut Darul Ehsan (IDE) merumuskan bahawa kejayaan Pakatan Harapan (PH) mempertahankan kerusi Kuala Kubu Bharu pada pilihan raya kecil (PRK) Sabtu lalu adalah disebabkan sokongan pengundi bagi kategori umur 41 tahun ke atas terhadap kerajaan Madani.

Namun kata Pengurus Kanan Penyelidikan, IDE, Khairul Ariffin Mohd Munir, Perikatan Nasional (PN) masih menjadi pilihan pengundi muda yang berumur kategori 40 tahun ke bawah.

Jelasnya PN memperolehi 63 peratus daripada undi mereka berusia antara 18 hingga 24 tahun walaupun  peratusan keluar mengundi kelompok itu terendah iaitu sekitar 53 peratus.

“Pengundi daripada kumpulan berusia 41 tahun ke atas merekodkan peratusan keluar mengundi yang besar melebihi 60 peratus, manakala kumpulan muda adalah paling rendah iaitu kurang daripada 55 peratus,” katanya.

Khairul Ariffin juga menyatakan bahawa faktor penurunan peratusan keluar mengundi dalam kalangan pengundi muda adalah ketidakhadiran mereka di Kuala Kubu Bharu sendiri.

Penyelidikan IDE mendedahkan penurunan peratusan keluar mengundi sebanyak 7.7 peratus semasa PRK berbanding peratusan keluar mengundi tertinggi semasa Pilihan Raya Umum Ke-15 pada 2022, menurun kepada 61.5 peratus berbanding 76.9 peratus. 

Pada pilihan raya kecil negeri pada Ogos 2023, kawasan itu mencatatkan peratusan keluar mengundi sebanyak 69.2 peratus. 

Laporan itu juga menekankan bahawa sebahagian besar pengundi, kira-kira 38.5 peratus, tidak membuang undi. 

Pengundi Melayu dan Cina mencatatkan peratusan keluar mengundi sebanyak 63 peratus, manakala pengundi India pada 57 peratus. 

“Usaha masih perlu dipergiatkan untuk memberi kesedaran tentang pengundian,” tambahnya. 

Walaupun dilihat penguasaan PN dalam kalangan pengundi Melayu, laporan itu menunjukkan peningkatan tiga peratus pengundi Melayu dan lapan peratus pengundi India yang menyokong gabungan PH - BN. 

Pengundi Cina juga mengekalkan sokongan mereka kepada kerajaan Madani. 

MENARIK:  Saya bukan dalang siasatan SPRM ke atas MB, kata ketua Bersatu Perlis

Peningkatan pengundi Melayu bagi kerajaan perpaduan itu terbukti apabila mereka menguasai semula dua daripada empat daerah mengundi (DM) majoriti Melayu iaitu Kg Air Jernih dan Pertak yang pernah mereka kalah dalam pilihan raya kecil negeri sebelum ini. 

PN mengekalkan penguasaan  atas dua lagi DM Melayu, iaitu Bandar Utama Batang Kali dan Amang Pecah. 

Terdahulu calon PH Pang Sock Tao diisytihar memenangi PRK itu selepas dicabar tiga calon lain iaitu Khairul Azhari Saut (PN), Hafizah Zainudin (PRM) dan Nyau Ke Xin (Bebas).

Pang memperoleh sekitar 14,000 undi, dengan majoriti 3,869 undi, membolehkan PH mengekalkan kerusi itu. 

PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya Lee Kee Hiong pada 20 Mac lalu akibat kanser.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular