MP gesa siasat projek River of Life, baiki kelemahan yang ada

Shopee Sale

PARLIMEN | Syahredzan Johan (PH-Bangi) menggesa siasatan dibuat terhadap projek Rifer of Live (ROL) yang disifatkan gagal.

Ketika sesi perbahasan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) di Dewan Rakyat hari ini, Syahredzan berkata laporan tersebut merupakan satu isyarat bahawa projek itu perlu disiasat.

"Saya tidak kata ada kesalahan jenayah, tetapi kegagalan seperti ini pada saya merupakan suatu isyarat atau red flag untuk sekurang-kurangnya memulakan siasatan. Kalau semua teratur, bagus," katanya.

Menurut laporan itu, walaupun menelan belanja hampir RM4 billion sejak 2011, projek tersebut mungkin tidak dapat disiapkan tahun ini serta tidak mencapai objektifnya.

Jabatan Audit Negara juga mendapati banyak kemudahan di situ telah rosak dan beberapa projek berdepan penangguhan melangkaui lapan tahun, justeru meningkatkan lagi kosnya.

Mengulas lanjut, Syahredzan menggesa kerajaan untuk memandang serius kegagalan ROL dan mencari puncanya.

Patut diteruskan

Dia juga mencadangkan agar kerajaan terus memanfaatkan kemudahan yang sudah siap, agar ia tidak menjadi "monumen kegagalan" ROL.

"Saya benar-benar kecewa melihat kegagalan projek ini sebab pada saya niat projek ini amat baik, iaitu mengindahkan dan membersihkan sungai di Kuala Lumpur."

Mohd Isam Mohd Isa

Justeru, dia senada dengan Mohd Isam Mohd Isa (BN-Tampin) agar projek itu diteruskan.

"saya setuju dengan Tampin tadi kerana saya fikir projek ini wajar diteruskan setelah kerajaan memperbaiki kelemahan yang ada," katanya.

Terdahulu, Isam berkata pencapaian ROL adalah baik sehingga pernah tersenarai sebagai antara dermaga terbaik di dunia.

MENARIK:  'Sembilan penduduk gagal buktikan menetap di Kg Sri Makmur sejak 2006'

"Kualiti air semakin jernih dan tidak berbau, lampu juga semakin cantik.

"Amat tidak adil untuk sifatkan pojek ROL sebagai tiada model perniagaan yang menyeluruh. Jika model perniagaan tidak baik, mana mungkin tempat itu dapat (Tarik) pelancong dan jadi salah satu destinasi wajib dikunjungi di Kuala Lumpur?

"Mohon ada penjelasan sebaliknya agar tak ada kekeliruan di kalangan masyarakat," katanya lagi, sambil menambah kerajaan perlu membuat penambahbaikan yang perlu untuk projek itu agar ia dapat terus menjadi tarikan pelancong.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular