Pelaksanaan semula dasar kabotaj pertingkat aspirasi digital M’sia – Mosva

Shopee Sale

Keputusan kerajaan untuk pelaksanaan semula pengecualian dasar kabotaj menamatkan perdebatan selama bertahun-tahun bagi membenarkan kapal asing melakukan pembaikan kabel dasar laut di perairan negara.

Persatuan Pemilik OSV Malaysia (MOSVA) dan Persatuan Pemilik Kapal Malaysia (MASA) menyambut baik keputusan kerajaan itu.

Presiden MOSVA Jamalludin Obeng berkata keputusan itu akan memastikan kemampanan segmen kapal perkhidmatan luar pesisir (OSV) berintensif modal.

Ia juga merupakan berita gembira selepas industri itu mengalami tempoh yang panjang dan mencabar, bermula dengan kejatuhan harga minyak kira-kira 10 tahun lepas dan pandemik COVID-19 yang menjejaskan industri perkapalan.

Pengecualian dasar kabotaj tersebut menunjukkan fleksibiliti kerajaan untuk mengambil langkah untuk menarik lebih banyak pelaburan asing dalam industri pusat data dan mengembangkan ekonomi digital.

Bagaimanapun, pelaksanaan semula dasar kabotaj mempunyai kerumitannya sendiri.

Sebelum ini, ia hanya menumpukan pada pengehadan penghantaran barangan dari Semenanjung Malaysia ke Sabah dan Sarawak.

Kini, dalam era teknologi dan maklumat diperoleh dan disebarkan dengan pantas, isu mengenai dasar kabotaj lebih tertumpu kepada pihak yang mempunyai kebenaran untuk menjalankan pembaikan kabel dasar laut yang kepakarannya terus diperoleh dari luar negara.

Keperluan Sabah, Sarawak dan penggiat industri yang berbeza menjadikannya lebih rumit.

Ini adalah sebab mengapa Kabinet membuat ketetapan tersendiri untuk Sarawak yang menuntut dasar kabotaj dilaksanakan semula untuk melindungi pengusaha perkapalan domestik dan industri pembinaan kapal.

Bagi Sabah, dasar itu akan diliberalisasikan lagi untuk membenarkan pembaikan oleh kapal bukan Malaysia, menunjukkan bahawa dasar itu boleh direka bentuk untuk memenuhi keperluan negeri-negeri tertentu.

Perkembangan ini adalah seiring dengan Titah Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim sempena perasmian Persidangan Parlimen, baginda bertitah kerajaan harus memahami keadaan di setiap negeri kerana setiap negeri adalah berbeza.

MENARIK:  Cabar kuasa Raja-raja: Mengapa tiada tindakan ke atas Majlis Peguam - Zaid

Jamalludin berharap penguatkuasaan akan lebih ketat memandangkan peningkatan dalam aktiviti minyak dan gas di luar pesisir Malaysia pada tahun lepas telah menarik ramai pemilik asing untuk mendaftarkan kapal mereka di Malaysia menerusi proksi tempatan.

"Ia menyebabkan pemilik kapal Malaysia yang tulen dalam keadaan sukar kerana persaingan yang sama,” kata Jamalludin kepada Bernama.

Jamalludin yang juga Pengarah Urusan Perdana Petroleum Bhd berkata terdapat kira-kira 250 kapal OSV dimiliki dan dikendalikan Malaysia yang menggaji kira-kira 6,000 pelaut berpengalaman dan 3,000 lagi kakitangan dalam persisir.

Sementara itu, MASA berkata sejak penubuhan PU (A) 275/2017 bertajuk Pengecualian di bawah Seksyen 65U, komuniti perkapalan Malaysia telah mengalami keadaan yang mencabar dalam pasaran domestik.

“Ini disebabkan oleh keadaan yang tidak menggalakkan di mana Pengecualian tersebut telah mengurangkan jumlah syarikat kepada lima syarikat daripada 12 syarikat sebelumnya yang menjalankan perdagangan perkapalan di Semenanjung Malaysia dan di Sabah dan Sarawak,” katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular