Pemergian Syed Husin dirasai pemimpin politik negara

Shopee Sale

Selepas pemergian ahli pengasas dan bekas timbalan presiden PKR, Syed Husin Ali, pemimpin negara tak putus-putus berkongsi penghormatan dan ucapan takziah.

Setiausaha Agung PKR Saifudin Nasution Ismail merakamkan ucapan takziah, menegaskan parti itu telah kehilangan seorang tokoh yang amat dihormati.

“Beliau terkenal dengan disiplinnya, konsisten mematuhi keputusan yang dibuat dalam mesyuarat tanpa mengira pendirian peribadinya,” kongsi Saifudin dalam catatan di Instagram.

Saifudin, yang juga berkhidmat sebagai Menteri Dalam Negeri, mengakui dia sering merujuk kepada Syed Husin untuk mendapatkan pandangan.

"Tanggungjawab terakhir beliau dalam parti ialah mempengerusikan jawatankuasa rayuan bagi ahli yang ingin menyertai semula parti selepas dipecat atau keluar," tambah Saifudin.

Syed Husin meninggal dunia awal hari ini pada usia 87 tahun. Perkara itu dikongsi Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil melalui Facebook.

Bekas pemimpin PKR Tian Chua turut menyuarakan sentimen sama, menyifatkan pemergian Syed Husing sebagai kehilangan seorang "gergasi".

Tian Chua melahirkan rasa syukur atas peluang untuk bekerja bersama Syed Husin selama lebih tiga puluh tahun, menyerlahkan dedikasinya terhadap nasionalisme progresif, keterangkuman, dan pengagihan kekayaan yang saksama.

Dalam catatan Instagram, Tian Chua turut menyatakan komitmen Syed Husin terhadap perpaduan antarabangsa dan perjuangan antiimperialis.

Sementara itu, Setiausaha Agung PAS Takiyudin Hassan mengeluarkan kenyataan media mengucapkan takziah bagi pihak parti itu, menyifatkan Syed Husin sebagai teladan yang unggul.

“PAS menerima berita pemergian Prof Dr Syed Husin Ali awal pagi ini dengan hati yang berat dan sedih.

MENARIK:  Indonesia umum keputusan rasmi pilihan raya di 33 wilayah

"PAS percaya perasaan yang sama turut dikongsi oleh banyak pihak lain atas jasa, sumbangan dan perbadi mulia beliau sepanjang hayatnya baik sebagai ahli akademik, pemikir, aktivis sosial, ahli politik, penulis mahupun sebagai seorang kawan.

"Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa beliau merupakan teladan unggul seorang patriot yang sentiasa mendahulukan kepentingan rakyat dan negara mengatasi kepentingan yang lain,” kata kenyataan itu.

S Arutchelvan dari PSM turut mengucapkan takziah bagi pihak parti, menegaskan bahawa dedikasi Syed Husin sebagai aktivis, akademik, pejuang kiri, dan pembela rakyat jelata akan sentiasa dikenang.

"Beliau boleh membawa politik sederhana tetapi tetap teguh dalam prinsipnya," katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular