Pemimpin MCA sedih lihat Guan Eng terpaksa jawab isu DLP

Shopee Sale

Naib Presiden MCA, Wee Jeck Seng, meluahkan rasa kecewa apabila Pengerusi DAP, Lim Guan Eng, terpaksa menjawab isu membabitkan Program Dwibahasa (DLP) dari luar kerajaan.

Wee menyatakan kehairanan apabila Lim terpaksa berbuat demikian walaupun DAP memiliki bilangan kerusi terbanyak dalam kerajaan perpaduan dan lima menteri kabinet.

“Ini telah membuatkan rakyat keliru sama ada DAP adalah sebahagian daripada kerajaan atau pembangkang,” tambahnya dalam satu kenyataan.

Semalam Lim sekali lagi menggesa kerajaan meneruskan pendekatan kerajaan PN dan BN sebelum ini yang menghormati pilihan ibu bapa yang mahu anak-anak mereka diajar subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris.

Ini selepas lembaga sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) daripada 11 sekolah menengah di Pulau Pinang membantah arahan yang dikeluarkan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berhubung program DLP.

Sementara itu, Wee berkata Lim dilihat memuji Pengerusi PN dan bekas Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin berhubung isu ini.

Dia mempersoalkan mengapa bekas ketua menteri Pulau Pinang itu menyuarakan pandangannya kepada media dan bukannya kepada Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

“Wong Kah Woh dari DAP berkhidmat sebagai Timbalan Menteri Pendidikan, bersama lima menteri kabinet DAP, iaitu Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Nga Kor Ming; Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh; Menteri Digital, Gobind Singh dan Menteri Sumber Manusia, Steven Sim.

“Menteri-menteri ini sepatutnya dapat menyampaikan dan mewakili suara masyarakat Cina dalam kabinet, tetapi mereka tidak melakukannya.

MENARIK:  Chegubard cabar perintah 'tutup mulut isu kasino' di Mahkamah Rayuan

“Adalah menyedihkan apabila pengerusi parti, yang tidak memegang sebarang jawatan rasmi, membuat kenyataan dari luar,” tambahnya.

Wee berkata, tindakan Kementerian Pendidikan yang mewajibkan sekolah-sekolah Cina mengadakan sekurang-kurangnya satu kelas mengajar Sains dan Matematik dalam bahasa kebangsaan sebagai tidak munasabah dan mengganggu operasi sekolah-sekolah tersebut.

Katanya, walaupun DAP memegang jawatan Timbalan Menteri Pendidikan sebanyak dua kali, isu-isu berkaitan pendidikan Cina masih belum dapat diselesaikan.

Wee menggesa menteri dan timbalan menteri daripada DAP supaya berhenti ‘menutup mata’ dalam isu berkenaan dan tidak membiarkan Lim bersendirian menyatakan pendiriannya.

Katanya, menteri terbabit perlu membincangkan isu tersebut dalam mesyuarat kabinet akan datang.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular