Pendaftaran Urimai: Ramasamy pertimbang saman kerajaan 

Shopee Sale

Pengerusi penaja Parti Bersepakat Hak Rakyat Malaysia (Urimai) P Ramasamy mengancam untuk mengheret Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dan Kementerian Dalam Negeri ke mahkamah kerana berdiam diri mengenai status pendaftaran partinya.

"Kerajaan Madani yang diketuai oleh (Perdana Menteri) Anwar (Ibrahim) nampaknya berfungsi berdasarkan retorik dan propaganda.

"Jika keperluan demokrasi minimum untuk pendaftaran pun tidak diberikan kepada parti politik, maka apa jenis demokrasi yang kita bincangkan?" soalnya dalam kenyataan.

Pada 27 November 2023, Ramasamy mengumumkan penubuhan Urimai selepas keluar dari DAP atas alasan hilang kepercayaan terhadap konsep parti politik berbilang kaum.

"Parti politik berbilang kaum yang wujud sekarang tidak mewakili kaum India. Contohnya, DAP dan PKR adalah berbilang kaum dengan ramai ahli India.

 "Tetapi apakah keadaan ahli India dalam parti-parti ini? Mereka (pemimpin India) tidak boleh bercakap. Mereka perlu mematuhi arahan kepimpinan. Kepimpinan parti lebih fokus kepada kaum masing-masing.

"Jika ada pemimpin India yang bersuara, mereka akan disisihkan atau dipecat dari parti," katanya seperti yang dilaporkan.

Dalam kenyataan tersebut, Ramasamy berkata pasukannya telah membuat permohonan untuk mendaftarkan Urimai lebih enam bulan lalu tetapi ROS masih belum memberi jawapan.

MENARIK:  Kertas siasatan kes Akmal dirujuk ke Pejabat Peguam Negara

Pada pandangannya, pasukannya telah memenuhi semua keperluan untuk pendaftaran.

"Jika permohonan pendaftaran Urimai kami tidak memenuhi keperluan, maka ROS sepatutnya menolak permohonan kami.

"Tidak ada tujuan untuk ROS atau Kementerian Dalam Negeri berdiam diri mengenai pendaftaran kami," tambah Ramasamy.

[Baca berita asal]

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular