Pesara rugi RM4.7 juta diperdaya pelaburan tak wujud

Shopee Sale

Seorang pesara kerajaan berputih mata apabila kerugian lebih RM4.7 juta akibat terpedaya dengan pelaburan saham tidak wujud.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Mohd Iqbal Ibrahim berkata siasatan awal mendapati wanita berusia 63 tahun itu melihat iklan pelaburan saham berkenaan menerusi laman Facebook pada Mac lepas sebelum dimasukkan ke dalam satu kumpulan WhatsApp.

"Mangsa kemudiannya diminta membuka satu akaun pelaburan iaitu Foreign Direct Investment (FDI) Hub bertujuan melabur dalam pasaran saham tempatan dan dijanjikan keuntungan 11 hingga 13 peratus nilai pelaburan yang dibuat, selain itu lagi lama pelaburan dibuat, peratusan keuntungan turut meningkat.

"Tertarik dengan pelaburan itu, mangsa membuka akaun FDI Hub seperti diminta dan telah membuat 42 transaksi sebanyak RM4,749,214.00 hingga akhir Mei lepas," katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Iqbal berkata setelah keuntungan mencapai RM11.3 juta, mangsa cuba membuat pengeluaran wang daripada sistem FDI Hub itu, namun mendapati tiada sebarang kemasukan duit ke akaun bank miliknya.

MENARIK:  Pemuda Bersatu gesa polis guna Sosma siasat warga Israel

Dia berkata mangsa yang mengesyaki telah ditipu membuat laporan di Balai Polis Seksyen 9, di Shah Alam pada 12.30 tengah malam tadi dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

-Bernama

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular