Pindaan Akta Kewarganegaraan dibentangkan untuk bacaan kali pertama

Shopee Sale

PARLIMEN l Selepas perbahasan dan pelbagai kritikan, cadangan pindaan Perlembagaan Persekutuan mengenai undang-undang kewarganegaraan dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat oleh Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail hari ini.

Rang undang-undang itu dibentangkan di Parlimen dan dijadualkan untuk bacaan kedua dan ketiga pada persidangan kali ini, yang akan berakhir pada Khamis.

Antara yang dicadangkan, termasuk dua pindaan yang memberi hak sama rata kepada ibu Malaysia untuk memberikan kewarganegaraan automatik kepada kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara.

Pindaan ini adalah merujuk kepada Perkara 14(1)(b), Seksyen 1(b) dan 1(c) Bahagian II Jadual Kedua.

Pada masa ini, seksyen tersebut hanya membenarkan kerakyatan automatik kepada anak-anak yang dilahirkan selepas 16 Sept 1963 (Hari Malaysia) di luar negara jika bapa mereka adalah warganegara Malaysia, dan bukan jika ibunya sahaja adalah warganegara Malaysia.

Pindaan itu adalah untuk menggantikan perkataan "bapa" dengan "sekurang-kurangnya salah seorang daripada ibu bapa", supaya wanita mempunyai hak yang sama rata untuk memberi kewarganegaraan kepada kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara.

"Dengan pindaan kepada perenggan (b) seksyen 1 Bahagian II Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan, kelahiran anak yang dilahirkan di luar Persekutuan hendaklah didaftarkan, dalam tempoh satu tahun dari kejadiannya atau dalam tempoh yang lebih lama seperti Kerajaan Persekutuan boleh membenarkan, di konsulat Persekutuan atau dengan Kerajaan Persekutuan," petik rang undang-undang itu.

MENARIK:  PANDUANKINI | Apa perlu dibuat jika diberhentikan polis?

Pindaan lain termasuk semakan kepada Fasal 2 Perkara 15 Perlembagaan Persekutuan untuk menurunkan had umur permohonan kewarganegaraan kepada 18 daripada 21 tahun.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular