Pindaan isu anak terbuang untuk cegah salah guna oleh warga asing – menteri

Shopee Sale

Kerajaan mahu meminda undang-undang kewarganegaraan berkaitan anak terbuang bagi mengelakkan ia disalahgunakan oleh warga asing, kata Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail.

Berucap di Dewan Rakyat petang ini, dia berkata terdapat kes pasangan warga asing meninggalkan bayi yang baru lahir selepas bersalin di hospital kerajaan.

Menurut Saifuddin, ia dilakukan secara sengaja oleh warga asing kerana mereka tahu bahawa kanak-kanak itu secara automatik boleh mendapat kewarganegaraan Malaysia mengikut Seksyen 19B Bahagian III Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan.

"Pernah berlaku juga warga asing, yang bukan warganegara, bersama pasangannya juga warga asing, terang-terang bukan warganegara, berlaku kelahiran bayi di hospital, mereka keluar begitu saja, bil hospital tak bayar.

"Bil hospital tak berbayar oleh warga asing ini ratusan juta. Angka kita ada. Sebab itu ditinggalkan begitu saja, sebab dia pun tau bawah 19B, anak lahir di sini dia kata boleh dapat terus (kewarganegaraa).

"Ini dulu tak berlaku pada 1963. Sekarang dgn 3.5 juta warga asing, dia mengubah landskap dari segi komposisi dalam negara kita sebab itu pindaan hari ini adalah untuk persiapan hari muka," kata menteri itu.

MENARIK:  Ops Lalang: Bekas hakim cadang kerajaan mohon maaf terbuka

Dalam erti kata lain, katanya, ia terpakai kepada anak-anak terbuang tanpa jejak siapa ibu bapa mereka.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular