PM: Golongan maha kaya perlu dipertanggungjawabkan

Shopee Sale

Perdana Menteri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa di bawah pentadbirannya, golongan "maha kaya" yang selama ini menjadi terlalu berkuasa untuk dipertanggungjawabkan atas tindakan mereka tidak lagi akan sedemikian.

Menurut Anwar Ibrahim, orang kaya mempunyai kewajipan untuk menyumbang kembali kepada masyarakat kerana status mereka dicapai dengan bantuan orang lain.

"Anda untung bukan (kerana) anda saja, kepintaran dan pelaburan anda saja. Anda kena ingat tukang masak, tukang cuci semua ada perananan. Bagi pulangan sikit kepada mereka, bela nasib mereka sikit," kata Anwar, yang juga Menteri Kewangan, ketika berucap pada perhimpunan bulanan kementeriannya di Putrajaya pagi ini.

Perdana menteri kemudiannya menyorot cabaran yang dihadapi oleh penjawat awam apabila berhadapan dengan individu kaya yang mempunyai hubungan dengan orang yang berkuasa.

"Jutawan bayar cukai sikit, kerana dia terlalu berkuasa untuk kita singgung.

"Dulu saya pergi LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri), 25 tahun lalu saya sebut di media, jutawan paling sukar bayar cukai.

"Dia punya kenalan orang tinggi (atasan) ada, akses langsung dengan orang besar. Kalau ketua pengarah (LHDN) lebih. dia pun kena," kata Anwar.

Justeru, Anwar berjanji akan mempertahankan penjawat awam yang mengambil tindakan terhadap golongan kaya.

“Saya akan bela setiap penjawat awam, akan pertahanka mereka selagi mereka jalankan tugas yang baik. Saya takkan ikut tekanan puak penyakau ini.

MENARIK:  39 maut protes pelajar: Himpunan diharam di Dhaka

"Sudah satu setengah tahun jadi PM, tak pernah saya kata jangan ambil tindakan atas mereka (orang kaya). Paling pun saya minta mereka teliti semula untuk lihat jika adil atau tidak. Itu saja," katanya.

Antara tokoh terkenal dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ialah bekas menteri kewangan Daim Zainuddin, yang menghadapi pertuduhan jenayah kerana didakwa gagal mematuhi notis SPRM untuk mengisytiharkan hartanya.

Anak-anak bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, Mokhzani dan Mirzan juga diberikan notis daripada SPRM yang memerlukan mereka mengisytiharkan semua aset dalam milikan mereka.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular