PM: Peruntukan pada T’ganu lebih banyak berbanding diberi k’jaan terdahulu

Shopee Sale

Perdana Menteri Anwar Ibrahim menafikan dakwaan bahawa Putrajaya meminggirkan Terengganu, mengatakan bahawa pentadbirannya memberikan peruntukan yang lebih besar kepada negeri itu berbanding kerajaan sebelumnya.

Bercakap pada mesyuarat bulanan Kementerian Kewangan di Putrajaya pagi ini, Anwar, yang juga menteri kewangan, berkata dana disalurkan terus kepada rakyat, tanpa mengambil kira pakatan politik mereka, bukannya kepada ahli parlimen mana-mana kawasan.

“Meskipun Menteri Kewangan II Amir Hamzah Azizan sudah jelaskan (mengenai perkara itu) di Parlimen, mereka (pembangkang) tetap memanggil kami zalim.

“Semasa saya menjadi pembangkang berpuluh tahun, kita tidak menerima sebarang peruntukan, termasuk ketika Umno-PAS-Bersatu menjadi kerajaan. Ketika itu tidak zalim, tetapi sekarang zalim?

“Bolehkah undang-undang (Islam) berubah mengikut pakatan politik? Kalau dulu zalim, ya, sekarang pun zalim," sindir Anwar.

Semasa sidang Dewan Rakyat pada 6 Mac lalu, Menteri Besar Terengganu Ahmad Samsuri Mokhtar (PN-Kemaman) meminta penjelasan daripada Anwar mengenai tunggakan bayaran royalti minyak kepada negeri itu tahun lalu.

MENARIK:  Pemandu bas sekolah mahu 'fleet card' SKDS 1.0 diganti bantuan tunai

Ahli parlimen PAS itu mendakwa negeri itu masih belum menerima kira-kira RM1 bilion daripada kerajaan pusat.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular