PRK Nenggiri: Nanti dah kenal calon kita cerita – Johari

Shopee Sale

Pemilihan seseorang untuk menjadi calon bertanding dalam pilihan raya seharusnya tidak terikat dengan kaedah lama sebaliknya perlu lebih dinamik merentasi semua parti dalam Kerajaan Perpaduan, kata Naib Presiden UMNO Datuk Seri Johari Abdul Ghani.

Beliau berkata setiap parti dalam Kerajaan Perpaduan perlu mempunyai sikap "give and take" (bertolak ansur) dalam pengundian calon bagi memastikan kemenangan.

"Strategi politik merangkumi banyak benda antaranya calon, gerak kerja, kesesuaian kawasan yang nak bertanding dan sama ada kita ada pemimpin (bersesuaian) di kawasan itu.

"Kalau dalam sesuatu kawasan itu kita tak ada calon yang bagus tetapi calon lain lebih bagus dalam Kerajaan Perpaduan (parti gabungan) mungkin ada, kita kena give and take dan dinamik...tak boleh ini kawasan saya menang jangan masuk campur,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian Bentong di Pahang hari ini.

Sementara itu, Johari yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi memaklumkan calon pilihan raya yang dikenal pasti harus dilatih lebih awal mendekati masyarakat termasuk menjadi "pembangkang" kepada wakil rakyat yang tidak buat kerja.

Ditanya mengenai gerak kerja Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri di Kelantan, beliau berkata UMNO sedang meneliti latar belakang kawasan berkenaan.

"UMNO buat keputusan akan bertanding jadi nanti dah kenal calon kita cerita... kita ada kumpulan di UMNO sedang buat latar belakang mengenali kawasan dan sebagainya," kata Johari.

MENARIK:  Tun Dzaiddin meninggal dunia akibat komplikasi jantung 

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan PRK DUN Nenggiri pada 17 Ogos depan dengan tarikh penamaan calon dan pengundian awal masing-masing pada 3 dan 13 Ogos.

Kekosongan luar jangka kerusi DUN Nenggiri berlaku selepas DUN Kelantan menerima notis bertulis mengikut fasal (3) Perkara 31A Undang-Undang Tubuh daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Nenggiri Mohd Azizi Abu Naim pada 13 Jun lepas.

Mohd Azizi gugur keahlian Bersatu dan kerusi DUN berkenaan diumumkan kosong pada 19 Jun lepas oleh Speaker DUN Kelantan Datuk Mohd Amar Abdullah.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular