Rafidah: Fokus pada sukatan dan guru, bukan sekolah Cina, Tamil

Shopee Sale

Apabila membicarakan tentang pendidikan, bagi Rafidah Aziz, tumpuan harus diberikan kepada penyampaian dan kandungan kurikulum oleh guru terlatih dan bukannya bertelagah mengenai sekolah vernakular.

Mengulas mengenai ahli politik yang kerap bercakaran dan menghina satu sama lain mengenai sama ada sekolah Cina dan Tamil menyemai benih perpecahan, bekas menteri itu menekankan keperluan penambahbaikan dan peningkatan berterusan selaras dengan persekitaran semasa.

Dia juga meminta Kementerian Pendidikan meneliti dan memantau guru-guru serta latihan mereka.

“Kementerian Pendidikan perlu membuat semakan berterusan terhadap kandungan sukatan pelajaran, cara penyampaian dan penggubalan soalan peperiksaan.

“Begitu juga dengan mengukuhkan pemikiran analitikal dan kemahiran komunikasi. Kuncinya adalah latihan untuk guru,” katanya kepada Malaysiakini.

Rafidah turut menekankan pengajaran bahasa Inggeris di semua sekolah bagi membolehkan pelajar mengakses maklumat dan pengetahuan daripada sumber yang ditulis dalam bahasa tersebut.

Selain itu, bekas menteri berkenaan turut mencadangkan agar kelas sosiologi diperkenalkan tetapi tanpa peperiksaan.

Menurutnya, ini akan mengajar pelajar nilai-nilai dan prinsip yang baik untuk menyediakan mereka menghadapi persekitaran tempat kerja.

"Kami memerlukannya pendidikan yang menyeluruh," tambahnya.

Sementara itu, Rafidah turut mengulas kenyataan Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek bahawa lebih 400,000 pelajar di sekolah rendah dan menengah di seluruh negara mengalami masalah pembelajaran.

MENARIK:  Anwar ingatkan ahli PKR tak alpa dengan kuasa

"Mengapa tidak melihat secara serius masalah pengajaran ini," soal bekas menteri itu.

Sambil menggesa kementerian menangani "punca masalah" itu, Rafidah berkata kecekapan mereka yang diamanahkan untuk mengajar juga perlu diteliti.

Fadhila berkata setakat 18 Dis 2023, 280,985 pelajar sekolah rendah (Tahun 1 hingga Tahun 6) masih belum menguasai mata pelajaran Bahasa Melayu dan 154,853 pelajar sekolah menengah (Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5) belum menguasai kemahiran 3M - membaca, menulis. dan mengira.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular