Ramaphosa umum bentuk kerajaan perpaduan di Afrika Selatan

Shopee Sale

GLOBAL | Presiden Cyril Ramaphosa mengumumkan Kongres Kebangsaan Afrika (ANC) bersetuju untuk membentuk kerajaan perpaduan di Afrika Selatan selepas kehilangan majoriti dalam pilihan raya umum (PRU) minggu lalu.

"Kami telah bersetuju untuk mengundang parti politik lain bagi membentuk kerajaan perpaduan nasional, pilihan terbaik untuk memajukan negara kita," lapor Agensi Anadolu yang memetik Ramaphosa dalam sidang media selepas mesyuarat sepanjang hari Jawatankuasa Eksekutif Kebangsaan (NEC) ANC.

Dia berkata modaliti kerajaan perpaduan nasional akan mengambil kira keadaan semasa di negara itu.

"Tujuan utama kerajaan perpaduan nasional adalah untuk menangani isu-isu mendesak yang dihadapi rakyat Afrika Selatan. Ia termasuk penciptaan pekerjaan, pertumbuhan ekonomi yang inklusif dan kos hidup yang tinggi," katanya.

Ramaphosa turut menyatakan kerajaan perpaduan akan memberi tumpuan kepada penyampaian perkhidmatan, serta jenayah dan rasuah yang merupakan isu utama yang dibangkitkan oleh parti politik dalam PRU lalu.

ANC - yang pernah dipimpin oleh ikon global Nelson Mandela - mendominasi politik Afrika Selatan selama tiga dekad sebelum kehilangan majoriti dalam PRU nasional dan wilayah pada 29 Mei.

Parti tersebut pernah memperoleh lebih daripada 60 peratus dalam semua pilihan raya sejak 1994, kecuali pada 2019 apabila bahagiannya menurun kepada 57.5 peratus.

Kali ini ANC hanya mendapat 40.18 peratus dan meletakkan parti itu dalam kedudukan sukar untuk membentuk kerajaan secara bersendirian.

Ramaphosa berkata ANC mengakui rakyat Afrika Selatan telah menyuarakan hasrat mereka dalam PRU minggu lalu dan mereka menerima keputusan itu.

MENARIK:  26 peratus warga emas terpaksa bekerja hingga sakit – PM

"Kami sekarang menyatakan sebagai NEC ANC bahawa kami telah mendengar kebimbangan rakyat Afrika Selatan, mendengar kekecewaan mereka dan mengenali aspirasi mereka," katanya.

Dia berkata NEC akur bahawa untuk negara berjaya mengatasi cabaran yang dihadapi, terdapat keperluan untuk kerajaan perpaduan dan kerjasama antara parti politik.

"Daripada keputusan pilihan raya ini, jelas bahawa rakyat Afrika Selatan mengharapkan pemimpin bekerjasama untuk memenuhi keperluan mereka.

"Mereka mengharapkan kami mencari titik persamaan untuk mengatasi perbezaan kami dan bertindak bersama untuk kebaikan semua," katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular