Sabah bakal kemuka tuntutan 40 peratus hasil secara rasmi

Shopee Sale

Kerajaan Sabah akan mengemukakan tuntutan secara rasmi kepada Persekutuan bagi pengembalian 40 peratus hasil bersih negeri itu berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Timbalan Ketua Menteri I Dr Jeffrey Kitingan berkata tuntutan itu akan dibawa ke mesyuarat kabinet Sabah akan datang untuk disemak dan diluluskan sebelum dibawa ke Putrajaya.

"Ia bagi membolehkan fakta, asas dan jumlah ini diserahkan kepada Jawatankuasa Teknikal MA63 untuk disemak kerajaan Persekutuan.

"Kita harap akan ada keputusan sebelum atau pada 18 Julai ini," katanya pada sidang media sempena Pesta Kaamatan di Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) di Penampang hari ini.

Julai lalu mesyuarat Jawatankuasa Teknikal MA63 dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Fadillah Yusof memutuskan bahawa penyelesaian tuntutan 40 peratus hasil bersih atau geran khas Sabah dijangka dicapai dalam tempoh setahun.

Jeffrey yang juga Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah berkata walaupun penyelesaian isu berkenaan menjangkau tempoh setahun pada 18 Julai ini, terdapat isu berbangkit gagal diselesaikan hingga kini.

Dia yang menghadiri mesyuarat jawatankuasa berkenaan baru-baru ini berkata, dalam mesyuarat tersebut Sabah telah menjelaskan pendirian berkenaan malah sebelum ini telah lapan kali meminta data berkaitan tanpa maklum balas daripada kerajaan Persekutuan.

MENARIK:  Akmal patut berhujah, jangan 'marah-marah' - Prof Rom Nain

“Kami telah meminta data itu secara rasmi (daripada kerajaan Persekutuan) kerana tidak ada data berkenaan.

"Mereka telah kumpul (data) tetapi tidak beritahu kami, jadi kami mahu tahu daripada mereka. Disebabkan mereka tidak beri, kini kami mengambil inisiatif untuk melakukannya (tuntut daripada kerajaan Persekutuan),” katanya.

News Portal
News Portalhttps://worldbulletins.com
Latest trending news and shopping promotions

Similar Articles

ADVERTISEMENTShopee Sale
Exclusive
Home Living Promotions

Most Popular